Waarom gaat je urine stinken na het eten van asperges?

De schuldigen zijn CH2-CHC(-O)SCH3, (S-methyl-thioacrylaat) en CH3SCH2CH2C(-O)SCH3, (S-methyl 3-(methylthio-)thiopropionaat).

Deze stoffen ontstaan als een zuur in contact komt met een zwavelverbinding en geven een sterke geur af. Hoe het menselijk lichaam deze stoffen precies uit asperges haalt is nog onbekend. Waarschijnlijk vindt er een stofwisseling plaats van bepaalde zuren in de asperge.

Maar proefondervindelijk (alles voor de wetenschap) kunnen we al wel melden dat het drinken van een goede, droge witte wijn (bijvoorbeeld een Muscadet) bij asperges de geur een stuk erger maakt. Het gebruik van olie of boter schijnt de lucht juist minder te maken.

Bron:        www.quest.nl

Foto:www.wijngekken.nl

 

 

Goed nieuws! In de zomer verbrand je meer calorieën dan in de winter. Dat komt doordat het zo warm is en je lichaam moet afkoelen.

Je lichaam vindt het makkelijker om warmte vast te houden als het koud is, dan om warmte kwijt te raken als oververhitting dreigt. Dat komt omdat je lichaam bijna altijd een overschot aan warmte heeft. Warmte is namelijk een restproduct van allerlei processen in je lichaam, zoals de vertering van voedsel.

Als het koud is, dan houdt je lichaam simpelweg die warmte vast. Maar als het buiten warm is, dan moet het lichaam de warmte kwijt. Dat gaat vooral via zweetklieren in de huid. Hoe warmer het is, hoe meer bloed je hart naar je huid moet pompen om daar de warmte af te leveren. Dat pompen kost het lichaam energie en dus verbrand je meer calorieën.

Bron/foto:www.quest.nl

 

Bron: pinterest.com

Bron:pinterest.com

 

 

Baking Soda

 

In met name de Engelse en Amerikaanse bakrecepten vind je in het ingrediëntenlijstje Baking Soda. Dit wordt toegevoegd om het deeg luchtiger te maken. Baking soda kan je in Nederland bij de drogist of toko kopen onder de noemer zuiveringszout. Heb je geen baking soda voorhanden dan is bakpoeder een goede vervanging.

 

High tea

Wat wij onder High tea verstaan is in Great Britain de warme maaltijd wat rond 18u gegeten wordt. In Engeland is Afternoon tea de voor ons zo bekende lichte maaltijd die gegeten wordt tussen 15.00 en 17.00. Volgens een overlevering kreeg Anna, de 7e Hertogin van Bedford rond 1840 tegen 16.00 uur honger en kon, of wilde, zij niet wachten tot haar avondmaaltijd. Er werd een lichte maaltijd voor haar bereid met een selectie kleine zoete en hartige gerechtjes en met verschillende theesoorten erbij die de naam tea kreeg. In die tijd werd het Low tea genoemd omdat het meestal werd geserveerd in de zitkamer op de salontafel. Het idee sloeg zo goed aan dat alle Engelse mannen en vrouwen om 16.00 uur thee begonnen te drinken. Deze traditie bestaat dus nog steeds. De uitgebreide Afternoon tea de zogenaamde Full tea bestaat uit:

 • Cucumber sandwiches
 • Sandwiches met zalm
 • Sandwiches met waterkers peper en citroensap
 • Vispastei
 • Ham
 • Eieren
 • Scones met clotted cream en jam
 • Victoria sponge
 • Battenberg cake
 • fruit cake
 • Dundee cake
 • plaatselijke delicatessen
 • koekjes

Dan heb je nog 2 varianten:

The Cream Tea: thee, scones, clotted cream en The Light Tea: thee, scones en bonbons

En voor de leuk hier nog een aantal onderdelen van de zogenaamde Tea Etiquette. Die Engelsen hebben echt humor!

 • Never loop your fingers through the handle and yes, keep the pinkies up.
 • Do'nt cut de scone! Break off a bite-size piece, place it on your plate, and then apply, with your bread and butter knife, the jam and cream. A fork is not used to eat a scone. Please, no dipping!
 • Place your tea spoon at the six o'clock position and softly fold the liquid towards the twelve o'clock position two or three times.
 • Do not use your tea to wash down food. Sip, don’t slurp, your tea and swallow before eating.

Bron: wikipedia

 

Pasta koken

Pasta koken: water opzetten, als het kookt zout en pasta erbij enne o ja, er moet nog wat olie bij zodat de pasta niet aan elkaar plakt......NOT! Water en olie vermengen niet omdat olie blijft drijven. Heeft dus geen zin. Wat wel tegen het plakken helpt is de pasta in ruim water koken en een scheutje olie erdoor doen nadat je de pasta hebt afgegoten.

 

Dessert

Dessert komt van het Franse woord désservir, wat tafel afruimen betekent. In vele culturen eet men iets zoets na de maaltijd. Waarom we ooit met een dessert begonnen zijn is niet te achterhalen. Er zijn Chefs die beweren dat het je energie geeft voor de spijsvertering, maar wetenschappelijk is dit nooit bewezen. Dus de enige reden is omdat het gewoon lekker is!

Bron: quest.nl

Foto: Maaike van Kessel

 

Knoflook effectiever dan antibiotica

 2 mei 2012

BAARN - Een voedingsstof in knoflook lijkt 100 keer effectiever in de strijd tegen de darmbacterie Campylobacter dan twee populaire antibiotica.

Dat stellen onderzoekers van de Washington State University.

De Campylobacter is een van de belangrijkste oorzaken van voedselinfecties. Besmetting vindt vooral plaats door rauw voedsel. Belangrijke symptomen zijn diarree, kramp, buikpijn en koorts.

"Ik ben erg enthousiast over de resultaten", vertelt hoofdonderzoeker Xiaonan Lu. "De stof in knoflook laat zien dat we bacteriën in onze omgeving en in het eten kunnen verminderen. Dit is in eerste stap in het ontwikkelen van nieuwe strategieën."
Lu en zijn collega's keken naar de smaakstof diallyl sulfide en zijn eigenschappen om een bacterie te doden wanneer het beschermd is door een slijmlaag (biofilm). Deze laag maakt de bacterie duizend keer meer resistent voor antibiotica. Diallyl sulfide ging echter gemakkelijk door de slijmlaag heen en doodde de bacterie.

Eerder onderzoek liet al zien dat de diallyl sulfide ook andere bacteriën die voedselinfecties veroorzaken, zoals Listeria en E.Coli, kunnen bestrijden. De wetenschappers benadrukken dat het onderzoek zich nog in een eerste fase bevindt.

Het eten van knoflook is gezond, maar je zult er niet per se een voedselinfectie mee voorkomen. Wel kan de voedingsstof van pas komen om de aanwezigheid van de Campylobacter in de voedselverwerkingindustrie te verminderen.

Bron:www.nu.nl

 

 

Bron: www.hellawella.com

 

 

Over de datum

 

 Jaarlijks gooien wij Nederlanders voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Waarom?

 

- Te ruim inkopen: door de voordeelacties die je verleiden tot te veel kopen en door boodschappen doen zonder boodschappenlijstje (bijna een kwart van de consument gebruikt zelden of nooit een boodschappenlijst)

-  Te veel koken: geen weet van bijv. hoeveel rijst of pasta je per persoon moet koken en het restant dan weggooien.

-  Te snel weggooien: door angst voor bederf wordt 20 tot 50 procent van het voedsel meteen weggegooid zodra de THT-datum is bereikt. Dat snap ik wel aangezien de letterlijke vertaling Tenminste houdbaar Tot is. Dit is verwarrend aangezien het eigenlijk niets anders betekent dat de verkoper/fabrikant tot die datum een goede kwaliteit kan garanderen. Nog goed te happen dus. Heel wat anders dan de TGT-datum: Te Gebruiken Tot, wat betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. Dat product dus wel weggooien na de vermelde datum!

Elke dag gooien wij en de supermarkten grote hoeveelheden nog eetbare voedsel in de container. Verspilling! Helemaal schrijnend is dat ik van de week las dat de voedselbanken tegenwoordig met wachtlijsten moeten werken. Heel triest!!! Ik heb meteen de app Slim koken  van het Voedingscentrum op mijn mobje gedownload en als de supermarkten nou de producten met THT niet in de container gooien maar ff de voedselbank bellen dan zijn we goed bezig.

Bron: Consumentenbond en voedingscentrum

 

 

50 of the World's Best Breakfasts

Wij Nederlanders ontbijten met een yoghurtje of een bammetje kaas. Alleen met de feestdagen maken we er wat extra's van en op zondag een gekookt eitje. Hier een link met de beste ontbijtjes van de wereld (nou ja beste.....ik weet nu wel in welke landen ik geen traditioneel ontbijt moet nemen)

blog.hostelbookers.com/travel/best-breakfast

 

 

Olijfolie

 

Dat olijfolie niet alleen erg lekker is maar ook nog eens zeer gezond is grotendeels wel bekend. Olijfolie wordt dan ook als een gezond voedingsbestanddeel gezien. Hier zijn twee redenen voor: olijfolie is rijk aan zogenoemde enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze vervangen veelal de slechtere vetten in een menselijk lichaam. Je kan dan ook verantwoord eten en toch olijfolie blijven gebruiken (wil niet zeggen dat het geen calorieën heeft) Uit onderzoek is namelijk gebleken dat in landen waar grotendeel alleen maar olijfolie wordt gebruikt het minste hart en vaatziektes voorkomen, dus dat zegt al genoeg. Verder bezit olijfolie diverse bijzonder gezonde stoffen (anti-oxidanten) die de menselijke cellen beschermen tegen bijvoorbeeld het ouder worden. Dus weg met die dure anti- rimpelcrèmes ; )  en allemaal aan de olijfolie!

Olijfolie is daarnaast erg veelzijdig. Van olijfolie is bijvoorbeeld bekend dat de werking gelijk kan zijn aan ontstekingsremmers zoals Ibuprofen of aan pijnstellers. Maar zo kan het ook roos verminderen en gecombineerd met bijenwas is het een uitstekende lippenbalsem.

Olijfolie wordt onder andere gebruikt voor:

 • balseming
 • bak-en braadolie
 • brandstof (voor zowel verlichting als verwarming)
 • dipping (op brood met zeezout bijvoorbeeld)
 • dressings en sauzen
 • frituren
 • medicijnen
 • religieuze ceremonies/tradities
 • schoonheidsmiddel

 

 

De pieper

 

 

De aardappel (Solanum tuberosum) behoort, net als de tomaat en paprika, tot de nachtschadenfamilie. Gevoelig zijn ze wel. Ga dus niet met ze gooien, want dan krijgen ze blauwe plekken. Bewaar ze in een koele donkere ruimte. Uitlopers zijn geen ramp, die kun je er gewoon afhalen. Groene plekken duiden erop dat de aardappel aan licht is blootgesteld, deze moet je net als de blauwe plekken wegsnijden.

Hier nog wat pieperfeitjes:

 • Sinds juni 2008 is er een hoogoplopend conflict tussen Chili en Peru over welk van de twee landen de ware oorsprong van de aardappel is.
 • Er is een Franse anekdote dat toen de aardappel aan het Franse hof geïntroduceerd werd, de koks de aardappels zelf wegwierpen op de afvalhoop en juist het meest giftige deel van de plant, de bessen, voor de koning en zijn gasten bereidden. Uiteraard beviel dit niet erg en de aardappels werden door de tuinman op de afvalhoop verbrand, Deze man was slechts een arme werkman met veel kinderen. Toen hij de afval hoop opruimde zag hij de geroosterde knollen en opende er een. Hij proefde ervan en concludeerde dat het prima eten voor zijn kinderen was.
 • Om de aardappeloogst uit de grond te halen (handmatig) werd vroeger het hele gezin ingeschakeld. Tijdens de oogst bleven vele kinderen dan ook weg van de schoolbanken. Dit bewoog de Belgische overheid ertoe om de Herfstvakantie in te voeren.
 • De grootste aardappel ooit woog 11 kg.
 • Het aardappelras Bintje is aan zijn naam gekomen doordat in het jaar 1905 bovenmeester Klaas de Vries samen met zijn leerlingen bezig was met het kweken van aardappelrassen. De mooiste aardappelsoort noemde hij naar zijn ijverigste leerling, genaamd Bintje Jansma.

Bron: Wikipedia

 

 

Chocolade maakt je blij!!!

Als je chocolade mjummie vind en eet wordt je sowieso blij en ontspannen. Dit komt doordat er endorfine vrijkomt als je iets eet wat je erg lekker vind en dit stofje maakt je relaxed en happy.  In chocolade zelf zit van nature de stof fenylethylamine, wat de hersenen ook op een positieve wijze stimuleert (nu snap ik waarom ik naar choco snak als mijn hormonen met mij aan de haal gaan!) Het grappige is dat mensen die verliefd zijn ook fenylethylamine aanmaken. Chocolade is dus de ultieme love drug! Allemaal chocolade eten in bed ; )

Om te voorkomen dat je een groot schuldgevoel hebt na een overdosis choco, neem je pure chocolade, het liefst 72% cacao. Hier wordt je nog gelukkiger van doordat hier meer fenylethylamine in zit (weg schuldgevoel…….) en bevat in vergelijking met melkchocolade 52% minder suiker.

Hier nog wat choco feitjes:

 1. Chocolade bevat bio-flavonoïden. Dat zijn stofjes die ons beschermen tegen vrije-radicalen (ofwel tegen stoffen die ons lichaam aantasten). Chocolade is dus gezond! Bovendien houdt chocola de aderen schoon.
 2. Eet chocolade nooit in combinatie met melkproducten, want op deze manier gaan de gezonde stoffen uit chocola verloren; pure chocola is dan ook beter dan melkchocolade.
 3. Dagelijks een paar blokjes chocolade heeft een bloeddrukverlagend effect.
 4. Vrouwen die chocolade eten hebben een beter seksleven dan vrouwen die geen chocolade eten.
 5. Maar of vrouwen chocolade lekkerder vinden dan seks? Het wordt wel eens beweerd, maar waarschijnlijk is het afhankelijk van het moment: de ene keer heeft chocolade de voorkeur; de andere keer seks. Dus het is maar net wanneer je een vrouw vraagt wat ze lekkerder vindt.
 6. Vrouwen eten vaak chocolade voor de menstruatie omdat ze zich in deze periode wat minder prettig voelen. Chocolade is dan nodig om uit de maandelijkse dip te komen.
 7. Ben je een ware chocoholic? Dan krijg je een goed gevoel bij alles waar cacao in zit...
 8. Vrouwen die tijdens de zwangerschap chocolade eten krijgen vrolijkere baby’s.
 9. Misschien geloof je het niet, maar er zijn mannen en vrouwen die niet van chocolade houden...

 

 

Waarom is een banaan krom?

De banaan krijgt zijn kromme vorm doordat door de zwaartekracht de bloemtros naar beneden gaat hangen,

maar de vruchten naar boven blijven groeien

 

 

Vitamientjes

Bevatten verse groenten meer vitamines dan diepvriesgroenten?

Nee, dit is een fabeltje, diepvriesgroenten zijn net zo gezond en bevatten minstens zoveel vitamines als verse groenten.

 

 

Niet vier, maar vijf smaken

Naast de standaard vier smaken, zoet, zuur, zout en bitter, bestaat er ook nog een vijfde; Umami. Umami benadrukt de volheid en rijkheid van de andere smaakstoffen. Omdat de smaak de andere vier smaken ondersteund, kennen mensen het bestaan van deze vijfde smaak vaak niet.
Umami is een Japans woord, en betekent 'vlezig' of 'pikant'.

 

                                Coca-Cola en cocaïne                                

Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Het idee om het drankje Coca-Cola te noemen komt van zijn zakenpartner Frank Robinson in 1885. De naam komt van de twee "medische" ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten.

Hoeveel cocaïne er in cola zat is moeilijk te bepalen, maar dat het er inzat staat vast. Het was zelfs zo dat Frederick Allen vond dat het erin moest blijven, ondanks de hevige kritieken, om de naam Coca-Cola te beschermen. Pas in 1929 was Coca-Cola voor het eerst cocaïne vrij.