Havermoutkoekjes

 

 

Ik ging een bakkie doen bij buuf Annemiek en vond het een mooie aanleiding om ze weer eens te bakken, deze heerlijke verantwoorde koekjes. Gewoon een kwestie van alles bij elkaar gooien, ff kneden en balletjes draaien, dus nog snel klaar ook.

Het is een krokant, kruimelig koekje met weinig boter en suiker. Je zou ipv rietsuiker een suikervervanger kunnen gebruiken.  Als je echt gezond bezig wilt zijn dan gebruik je ipv boter een geprakte banaan. Nou ja, een beetje boter mag….toch?

Buuf Annemiek & co vonden het koekje heerlijk, dus het ligt niet alleen aan mij: D En weer eens een bewijs dat verantwoord snoepen ook heel lekker is! Op verzoek van de buuf en de buufmeisjes hier het recept:

  • 70 gram zelfrijzend bakmeel
  • 70 gram volkoren bloem
  • 100 gram havermout
  • 80 gram plantaardige boter
  • 50 gram rietsuiker
  • zaadjes van 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • snufje zout
  • handje cranberry’s of rozijnen of fijngesneden gedroogde abrikoos of een mix van dit alles

 

Oven voorverwarmen op 160 graden. Alle droge ingrediënten mixen en verdeel de boter in stukjes over de massa. Kneed de boter er goed door. Voeg een klein beetje water toe als het deeg aan de droge kant is. Maak er kleine balletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Duw het balletje plat met een vork en plaats het in het midden van de oven. De koekjes zijn na 25 minuten klaar. Laat ze goed afkoelen.

 

 

 

Gemarineerde kip in wrap

 

Er zijn recepten die na 1 keer maken blijvertjes zijn. Dit is er dus weer 1tje.

In de marinade gaat Pimenton Dulce, oftewel milde gerookte paprikapoeder. Dit is een Spaans product en wordt gemaakt door een speciaal soort peperachtige paprika die 2 weken wordt gerookt boven een vuur van eikenhout. Hierna wordt het vermalen tot een fijn paprikapoeder.

De pimenton is hier online verkrijgbaar:winkel.vanillaventure.nl/ Je kunt het natuurlijk ook vervangen met gewoon paprikapoeder, maar dat is lang niet zo lekker.

Belangrijk: Laat de kip een paar uur marineren om de smaken goed in te laten trekken.

 

Voor 4 personen:

  • 3 kipfiles in smalle repen gesneden
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • Sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels pimenton dulce 
  • 6 eetlepels chilisaus 
  • 2 eetlepels honing
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 tl zout
  • Tortilla wraps

Voor erbij:

  • 1 doosje cherrytomaatjes
  • 1 Komkommer
  • 1 Rode ui
  • Bekertje Crème Fraiche
  • Sla naar keus

 

Maak een marinade met citroensap, pimenton dulce, chilisaus, honing, knoflook, olijfolie, zout en vermeng dit goed door de kip. Dek het af en zet het in de koelkast.

Snijd de tomaatjes, komkommer, ui hapklaar en verdeel het over kommetjes.

Voor het bakken de kip droogdeppen en bakken in een anti aanbakpan, grillpan of je legt het op de BBQ (nog lekkerderder) Verwarm de wraps.

Aan tafel laat je ieder zelf zijn wrap beleggen met de heerlijke kip en alle lekkers voor erbij. Mjum!

 

Foto: Vanilla Venture

 

 

De makkelijke zaterdag

 

 

Zaterdag is hier een drukke dag. Boodschappen, huis opruimen, ff soppen, een wasje tussendoor, kortom zat te doen. Voor het avondeten bedenk ik meestal iets makkelijks. Zelf ben ik niet zo’n soepmens, maar een maaltijdsoepie gaat er altijd wel in. Het liefst maak ik het dan zonder blik of bouillonblok. Omdat dit de makkelijke zaterdag is doe ik het met Unox en een beetje van mijzelf.

 

Voor 4 personen tomaten soep:

  • Teentje fijngesneden knoflook
  • Vingerkootje fijngesneden verse gember
  • 2 blikken Chinese tomatensoep (het is een maaltijdsoep dus heb je meer nodig)
  • 400 gram Chinese roerbakgroente

 

Soep in pan doen en zonder het aan de kook brengen heet laten worden. Wok goed heet laten worden met een beetje olie. Knoflook samen met de gember kort roerbakken en voeg de roerbakgroente toe. Goed husselen totdat het beetgaar is en gooi het bij de warme soep. Loempiaatje of Bapao voor de lekker erbij en voila je hebt een makkelijke maaltijdsoep met verse groenten.

 

 

Kwakkwak salade

Ernie op een terrasje in Zuid Frankrijk wilde eend in honing-tijmsaus bestellen, maar was vergeten hoe dat ook alweer in het Frans heette, deed een soort van vogeltjesdans en riep ‘kwakkwak’ De ober keek raar, begreep het en wij lagen onder tafel van het lachen. Sindsdien hebben we het niet over eend als we het eten, maar over kwakkwak en als Ernie&co bij ons komen happen is er een grote kans dat er kwakkwak op het menu staat.

 

Voorgerecht voor 4 personen

  • 2 x eendenborst
  • Hoisinsaus tokowijzer.nl/?s=hoisin
  • Gemengde salade
  • 4 fijngesneden lenteui
  • Een handje verse fijngesneden koriander
  • 100 gram schoongemaakte in reepjes gesneden shiitake of kastanjepaddenstoelen
  • 100 gram schoongemaakte peultjes
  • 3 fijngesneden roma tomaatjes
  • ½ fijngesneden komkommer
  • 1 el citroensap
  • 3 el een milde olijfolie of arichide olie
  • Zout
  • Sesamzaadjes
  • Olijfolie

 

Vet van eend aan de randjes wegsnijden, vetlaagje inkepen en insmeren met Hoisinsaus. Laat dit voor een paar uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal het vlees een ½ uur voordat het in de oven gaat uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 90 graden.

Leg de eend in een ovenschaal en plaats het 20 minuten in het midden van de oven.

Maak een dressing van 1 el citroensap, 3 el olie, snufje zout en koriander.

Mix de salade met de komkommer en tomaat.

Roerbak kort de paddenstoeltjes samen met de peultjes in een beetje olie en wat zout en hussel de sesamzaadjes erdoor.

Snijd de eend in mooie gelijke plakjes.

Meng de sla met de dressing en verdeel het over 4 borden.

Leg hierop de peultjes en paddenstoeltjes en verdeel het vlees erover.

Bestrooi het als laatst met de fijngesneden lenteui.

 

 

Saus van Alfredo

Alfredo  di Leilo van restaurant Alfredo in Rome heeft deze saus in 1914 bedacht. Het restaurant bestaat nog steeds en heet nu Alfredo alla Scrofa.

De saus is slecht voor de lijn maar zooooo lekker en erg simpel om te maken. Je kan het overal voor gebruiken: als pastasaus, of met garnalen, of met kip, of over de groente. Na het uitbuiken minstens een half uurtje touwtje springen!

 

  • 1 ons gesmolten roomboter
  • 500 ml crème fraiche
  • 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper

 

De gesmolten boter samen met de crème fraiche zachtjes aan kook de brengen. Haal de pan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Ready to serve.

 

Foto: www.myrecipes.com

 

 

 

Cola kip

Ik zag dit recept voor het eerst bij één van mijn favoriete tv kookprogramma’s Masterchef Australia. Het is een lievelingsgerecht van jurylid Matt Preston en het kan dus niet anders dan lekker zijn. Nou ik zal je vertellen: het is retelekker. De bruine smurrie saus wat je maakt met de cola verandert in een stickey stroopachtig kruidige saus, wat zo lekker aan de kip blijft plakken. Dit hapt lekker weg met dikke frieten en een groene salade. Ik heb dit recept trouwens een keer gemaakt met draadjesvlees…..ook errug lekker!!!!!  Als je denkt dat het ook met cola light kan NIET DOEN!  De saus dikt dan niet goed in en blijft vloeibaar.

Voor 4 p:

  • 1 kg drumsticks
  • 5 fijngesneden sjalotjes
  • 1 duimgroot fijngesneden verse gember
  • 3 tenen fijngesneden knoflook
  • zout
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 4 el mosterd
  • 8 el ketchup
  • 600 ml Coca Cola

Verwarm de oven op 175C. Bestrooi de kip met zout en leg het in de braadslede. Maak een sausje met de ketchup, bruine basterdsuiker, mosterd  en een beetje cola. Voeg de rest van de cola samen met de knoflook, gember en sjalotjes toe en vermeng het goed door elkaar. Verdeel dit over de kip en zet het voor 2 uur in de oven. Na 2 uur is de saus ingedikt en valt de kip bijna van het botje. Mjum!

Foto: www.mycatholickitchen.com

 

 

Lemon Curd

 

Van mijn dinnetje Carmen een pot zelfgemaakte Lemon Curd gekregen. Het is een typisch Engels product en gemaakt van citroenen, boter suiker en eieren. De Engelsen serveren het bij scones, toast of gebruiken het als vulling voor taart. Het is heerlijk fris van smaak en met een beetje fantasie is er nog zat ander lekkers om de curd op te smeren. Ik zocht naar een recept om Lemon Curd verder te verwerken en vond dit op  www.kookse. tv  In het oorspronkelijke recept wordt er voor de bodem café noir koekjes gebruikt. Ik heb dat verandert naar volkoren biscuitjes. Minder zoet en lekkerder, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

  • 150 gr. volkoren biscuitjes
  •  75 gr. boter
  •  250 ml. slagroom
  •  2 eetl. fijne kristal suiker
  •  3 blaadjes gelatine
  •  3 eetl. Lemon Curd

1. Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en roer er de koekkruimels door. Verdeel dit over de bodem van een taartvorm van 24 cm. en duw het stevig aan, zet de bodem tot gebruik in de koelkast.

2. Week de gelatine in koud water.

3. Klop de slagroom met de suiker stijf.

4. Verwarm 3 eetl. water en los daar de uitgeknepen gelatine in op, roer hier de lemon curd door en meng dit door de slagroom.

5. Verdeel het mengsel over de koek bodem en zet het ruim 2 uur in de koelkast om op te stijven.

 

 

Go bananas

 

Leg de bananen in de vriezer en gegarandeerd krijg je de vraag waarom die bananen in de vriezer liggen. Nou gewoon……om ijs en smoothies van te maken.

Tja, deze dame heeft op de weegschaal gestaan en is zich rot geschrokken. Ik noem het maar een wake up call. Na veel diëten had ik het opgegeven, maar de weegschaal jokt niet en ik moet er nu echt aan geloven. Alleen ga ik nu niet op dieet maar bewust en verantwoord eten. Fruit eten hoort daarbij en het is voor mij een uitdaging om er mee te gaan experimenteren. Wat kan ik ermee doen om het nog lekkerder te maken.

Van een banaan kan je dus ijs maken, maar het is ook een uitstekende vervanger voor boter als je een cake bakt. Heb je trek in pannenkoekjes bij je zondags ontbijtje dan prak je een rijpe banaan fijn en klutst er een eitje door. Vervolgens in kleine hoopjes in een hete koekenpan met een beetje olie, goed laten garen voordat je het omdraait en viola, verantwoorde pannenkoekjes. IJs maken is helemaal een makkie, als je maar een blender of staafmixer hebt. Leg rijpe bananen in de vriezer. Haal het uit de vriezer en laat het 5 minuutjes wat ontdooien. Schillen en in plakjes snijden. Samen met wat melk in de blender en die maakt er ijs van. Als je behoefte aan chocolade hebt doe er dan wat cacaopoeder bij. Als je er nou meer melk bij doet krijg je een smoothie. Wat ik zelf  heerlijk vindt is een smoothie maken met banaan en allerlei bevroren vruchten en wat vruchtensap. Gezond en erg lekker!

 

Foto: https://www.piethuysentruyt.com

 

Zelf pasta maken

 

Verse pasta heeft een luchtige, romige structuur en meer smaak dan pasta die je in de winkel koopt. Verse pasta maken is een handigheidje. In het begin is het een gedoe maar na een paar keer a piece of cake .  Omdat het vele malen lekkerder van smaak is had ik het er wel voor over om het onder de knie te krijgen. Na 3x doen kreeg ik er handigheid in. Moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik voor het kneden van het deeg een keukenmachine gebruik. Binnen een mum van tijd is je pastadeeg gekneed…waarom moeilijk doen als het makkelijk kan! Dat geldt ook voor een pastamachine: niet per se nodig, maar maakt het een stuk makkelijker. Je kunt de deegroller gebruiken, maar dan krijg je de pasta lang niet in gelijkmatige dikte. Di mamma uit Sicilië lukt het natuurlijk wel maar ikke heb het na een paar keer proberen opgegeven. Leve de pastamachine!

 

Pastadeeg maken:

Per persoon heb je 100 gram bloem en 1 ei nodig. Doe die bij elkaar in de keukenmachine met de snijmessen. Na een paar keer draaien wordt het 1 klomp deeg en kneed het met je hand even door. Is het te droog doe er dan een beetje water bij/is het te nat doe er dan nog wat bloem bij en draai dit nog even door de keukenmachine. Het deeg moet zijdezacht maar stevig aanvoelen. Hierna laat je het ingepakt in plastic folie een half uurtje op kamertemperatuur rusten zodat de gluten de tijd krijgen om hun werk te doen. Hierdoor laat het deeg zich beter bewerken. In dat half uurtje kan je mooi de keukenmachine opruimen en de pastasaus bereiden.

 

Pasta draaien:

Het deeg verdeel je in gelijke porties en bestrooi het lichtjes in met wat bloem. De pastamachine zett je op de dikste stand en je draait 1 portie deeg er een paar keer doorheen. Leg het terzijde en draai op dezelfde manier de andere porties er doorheen. Vervolgens zet je het op de kleinere stand en herhaal je de handeling opnieuw, net zo lang totdat het de gewenste dikte heeft. Het klinkt heel ingewikkeld maar na een paar keer krijg je er echt handigheid in. Je deegplakken worden steeds dunner en langer, dus krijg je steeds minder ruimte op je werkplek. Tip: pak de keukenstoel met lange rugleuning, theedoek eroverheen en hang het pastadeeg over de rugleuning.

Het apparaatje wat ik heb heeft ook de mogelijkheid om tagliatelle en spaghetti te draaien. Dat wordt dus bij mij een rommeltje en maak tagliatelle gewoon met mijn keukenmes. De deeglappen licht inbloemen en een paar keer luchtig om vouwen. Met het mes snijd je de gewenste dikte van je pasta en met je vingers schud je het hierna voorzichtig los. Klaar voor de pan met zout kokend water. In enkele minuten kook je de pasta al dente, dus met een lichte bite. Kook verse pasta echt niet langer, anders krijg je plakpasta en das zonde van het werk.

Als je lasagne maakt dan snijd je de deeglappen op maat van je ovenschaal. De lasagne kan meteen verwerkt worden en hoeft dus niet eerst voor te koken. Zorg er dan wel voor dat de lasagne ruim in de saus ligt zodat het goed kan garen.

 

Het liefst maak ik van verse lasagnevellen opgerolde pasta. Op zijn Italiaans klinkt het meteen een stuk lekkerder, dus als ik lasagnevellen sta te draaien en ik krijg de vraag wat eten we vanavond roep ik op mijn beste Italiaans:  Rotolo di Pasta.  Het recept zag ik op  foodiesmagazine.nl toen ik net mijn pastamachine had.  Het leek mij het proberen waard en dat klopte. Ondertussen hou ik mij niet altijd aan het recept en bedenk mijn eigen recepten. Zalm met spinazie en bechamelsaus, Caprese (pesto, tomaat,mozarella en verse blaadjes basilicum met tomatensaus, Ratatouille met gehakt etc etc. Het origineel recept zie hieronder. Bellisimo!   

              Foto: https://lokaalenlekker.nl

                                                                                             

 

Rotolo di pasta

4 personen

  • 1000 gram tomatenblokjes in blik
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gram Italiaanse groentemix
  • 2 uien
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml rode wijn
  • 1 el boter
  • 500 g kastanjechampignons
  • 100 g rucola
  • 300 g verse lasagnavellen
  • 200 g ricotta
  • 50 g + een beetje geraspta parmezaan

 

1 Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de helft ervan in de olie. Blus af met de rode wijn. Doe er ook de tomaten stukjes erbij. Laat 15 minuten  inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Zet de saus apart.

2 Bak het gehakt rul, kruid het met peper en zout en oregano. Roerbak de Italiaanse groenten en breng het op smaak met peper en zout. Hak de paddenstoelen grof. Fruit de rest van de knoflook en de ui zacht in de boter. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze tot al het vocht verdampt is. Hak alles samen met de rucola fijn in een keukenmachine. Doe er ook de ricotta en de Parmezaanse kaas bij. Meng tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper.

 3 Besmeer de pastavellen met de crème, verdeel de groentemix en wat gehakt hier overheen.  Rol het geheel op. Herhaal tot alles op is. Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg daarop de pastarollen. Schep er ook wat saus overheen. Dek af met aluminiumfolie en zet ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: stand 3). Bestrooi met wat kaas en gratineer 5 minuten onder de grill. Laat een paar minuten rusten en snijd de rollen dan in plakken. Serveer met wat van de saus.

Bron en foto:  https://www.foodiesmagazine.nl

 

 

Chocolate & cherry cheesecake brownie

Ik heb er weer een kookboek bij : D Ondertussen heb ik ook een 2de boekenkast nodig. Mijn lief staat af en toe naar die kast te kijken met een gezicht van moet dat nou. Ieder kiertje wordt benut. Ik neem het niet zo nauw met boeken op alfabet en strak in de kast. Mijn lief dus wel……zolang ik maar weet waar alles staat en als ik dat ene boekie nou horizontaal kwijt kan, dan vind ik het best. Ach, hij houdt van me en daar hoort mijn kookboekenverzameling nou eenmaal bij.

Van mijn beste vriendjes heb ik uit Engeland een baking recipe collection gekregen. Toen ik er doorheen bladerde had ik meteen zin om te gaan bakken. Heerlijke recepten en duidelijk omschreven. Toen ik bij de groenteboer donkerrode zoete kersen zag liggen wist ik welk recept ik het eerst ging maken: The chocolate & cherry cheesecake brownie. En het was LEKKER! Al mijn moppies waren hier unaniem over. Deze ga ik vaker maken, echt wel. En als er geen verse kersen meer zijn dan neem ik die wel uit de diepvries.

 

150 gram boter + extra om in te vetten

200 gram pure chocolade in blokjes

275 gram basterdsuiker

5 eieren

75 gram bloem

300 gram roomkaas

2 tl vanille extract

200 gram ontpitte kersen

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm a 20x30cm in en bestrooi de binnenkant lichtjes in met wat bloem. Smelt au bain Marie de boter samen met de chocolade. Roer het regelmatig even door totdat het een gladde massa is geworden. Laat dit afkoelen en roer hier 225 basterdsuiker, één voor één de 3 eieren en bloem doorheen.

In een andere kom mix je de roomkaas met 50 gram basterdsuiker, vanille extract en 2 eieren goed door elkaar tot een romige massa. Nu ga je de bakvorm vullen: doe afwisselend een schep browniedeeg in de bakvorm en dan weer een schep van het roomkaasbeslag. Vervolgens roer je er voorzichtig doorheen zodat je een marmereffect krijgt. Verdeel de kersen er bovenop en zet het voor 30 a 35 minuten in de oven. Een brownie moet fudgie zijn dus hou je aan de baktijd. Niet denken hij is nog niet gaar, dan wordt het te droog. Laat het afkoelen onder folie. Ja je leest het goed : ) Dit is om het lekker fudgie te houden. Als het is afgekoeld snij je er blokjes van. Lekker bij de thee, maar ook lekker als dessert met een bolletje vanille-ijs. Mjum!    

Bron: Baking recipe collection bij Sainsbury's

 

Coquette

 

We zijn net terug uit Frankrijk en ik heb weer de nodige culinaire inspiratie opgedaan. Voor weinig geld hebben we heerlijk gegeten. De adresjes moet je even weten, maar de truuk is om het aan de fransen zelf te vragen. Zit je altijd goed! Zo kwamen we terecht in een brasserie waar je Coquette kon eten. Ik wist niet wat het was en aangezien ik graag nieuwe gerechten proef heb ik het besteld. Het is dus een dunne ronde rösti pannenkoek belegd met wat je maar lekker vindt. Een salade (bijv.: met blauwe kaas, spekjes, walnoten en dressing) met kaas/ham en dan nog even onder de grill, met gegrilde groente en een kruidendressing, met gerookte zalm, crème fraiche en verse dille, verzin het maar! Ik vond het erg lekker en ben het recept meteen gaan Googlen. Volgens Google bedoelde ik Kroketten, of ik kreeg de letterlijke vertaling: een vrouw die behaagt. Ik ben daarom maar in mijn eigen archief gedoken en daar had ik nog een goed recept voor rösti pannenkoek. Wat je er op doet mag je zelf verzinnen : D  

 

Als hoofdgerecht voor 2 personen of als voorgerecht voor 4 personen

Je hebt nodig: 500 g vastkokende aardappelen, peper/zout, 1 sjalotje en olie.

Schil de aardappels en kook ze 10 minuten. Laat de aardappels afkoelen. Hierna grof raspen en snipper de sjalot fijn. Meng de geraspte aardappelen met de sjalot, peper en zout. Zet de oven aan op 80 graden. Verwarm een klein beetje olie in de koekenpan met een anti-aanbakbodem en verdeel de portie rösti in de pan en druk het goed aan. Bak de rösti zachtjes. Keer de koek met behulp van een deksel en bak de andere kant bruin. Als de koek klaar is schuif je het op een platte schaal en houd het warm in de oven om de rest te bakken.

Foto: Rob Palmer

 

IJskoffie

Ik ben gek op ijskoffie en als ik een Starbucks tegenkom dan MOET ik er één scoren. Gelukkig hebben ze daar ook de magere variant….voel ik mij wat minder schuldig. Maar thuis maken kan ook. Heel simpel en een stuk goedkoper.

Je hebt er melk (of soyamelk), suiker (of een suikervervanger) oplos capaccino (of oplos expresso), ijsklontjes en een blender nodig. Voor 1 persoon doe je 8 ijsblokjes, suiker naar smaak, 1 glas melk en 5 eetlepels capaccinopoeder in de blender. Mix het totdat je ijsblokjes zijn gecrusht en schenk het in het glas. Als je er een echte Starbucks van wilt maken doe je er nog een dot geklopte slagroom op en een beetje karamel of chocoladesaus. Rietje erin en slurpen maar. Mjum!

foto: www.vanallesoverkoffie.com

 

Gegratineerde coquilles St. Jacques

 

Jaren geleden heb ik dit overheerlijk Frans voorgerechtje van mijn vader leren maken en het is ook jaren geleden dat ik dit maakte met feestdagen en voor speciale gelegenheden. Op verzoek van Cherish ben ik mijn receptenarchief ingedoken. Thanx Cherish, dankzij jou ga ik dit maar weer eens een keertje maken. Zo lekker!

Indertijd haalde ik de Sint-jacobsschelpen vers bij de visboer. Ik was toen niet zo handig om ze uit de schelp te halen, dus dat deed de visboer voor mij. De schelpen kreeg ik mee om ze daarin uit te serveren. Nu tegenwoordig kan je ze zonder schelp en schoongemaakt uit het diepvriesvak van de Appie halen. Vers is toch echt lekkerder, maar ook duurder. Als je er voor kiest om het te maken met ingevroren St jacobs, laat deze dan voor de bereiding goed ontdooien anders worden ze snel taai. In plaats van schelpen gebruik je vuurvaste schaaltjes. Maar je kunt ook even naar Frankrijk gaan ; ) Daar verkopen ze deze kant-en-klaar in potjes met de schelpen erbij. Alleen nog geraspte kaas erover en voila. Zelf maken is toch het aller-lekkerst dus hier het recept:

50 g sjalotjes

35 g bloem

85 g boter

1 dl slagroom

8 sint-jakobsschelpen

1 eidooier

2 dl muscadet

50 g geraspte Emmentalerkaas

zout

verse peterselie

peper

250 ml visbouillon

  • Pel en hak de sjalotjes
  • Smelt 50 gram boter in een pan met dikke bodem, doe de sjalotjes erbij en fruit deze 2 minuten op een zacht vuurtje.
  • Voeg de jacobsnootjes bij de sjalotjes, giet de witte wijn erbij.
  • Schenk hierna de visbouillon erbij totdat de jacobsnootjes onderstaan.
  • Voeg zout en peper toe, breng alles aan de kook en laat het 3 minuten op een zacht vuur pruttelen. Laat het beslist niet langer koken, anders gaat de fijne smaak van de jacobsnootjes verloren en worden ze draderig.
  • Maak een roux: Smelt de rest van de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe en roer alles 2 tot 3 minuten met een houten spatel door elkaar, zonder het mengsel kleur te laten krijgen.
  • Neem de sint-jacobsnootjes uit de pan en zeef het kookvocht door een zeef.
  • Giet het kookvocht, de witte wijn bij de roux en roer alles door elkaar tot een homogene massa.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat de saus 10 minuten zachtjes koken op een laag vuur.
  • Verhit de grill en snijd de jacobsnootjes in plakjes en verdeel deze over de 4 schelpen.
  • Doe de eidooier in een klein pannetje en voeg 1 theelepel koud water toe.
  • Klop het mengsel met een garde op een laag vuur goed op, tot het romig wordt.
  • Neem de pan met saus van het vuur en voeg de eidooier al kloppend toe.
  • Proef de saus en maak hem eventueel op smaak af met peper en zout.
  • Giet de saus over de jacobsnootjes en strooi de kaas erop.
  • Leg de schelpen op de bakplaat en laat de saus enkele minuten gratineren.
  • Meteen uitserveren

Bon appetit!

 

Lazy & fresh sushi

 


Ik ben gek op sushi. Zelf maken is leuk maar je moet er wel de tijd voor nemen. Ik zag dit recept op  www.pinterest.com  en werd blij…..hoe simpel kan het zijn!

De mirin, rijstazijn, wasabi, Japanse soyasaus en norivellen zijn verkrijgbaar bij de Appie. En anders huppel je toch even naar de toko?!
 

Hussel twee opscheplepels afgekoeld gekookte rijst, wat mirin (zoete Japanse rijstwijn)  wat rijstazijn , 1/3 zaadloze komkommer in kleine stukjes, 1 eetlepel gerookte zalmsnippers, 1/2 avocado in stukjes en 2 verkruimelde nori-vellen door elkaar. Strooi er wat sesamzaadjes over en met een toefje wasabi, soyasaus en een (hup)saké of japans biertje erbij maak je de lazy sushi bowl compleet. Itadakimasu!
 


Kippensoep van Jamie

 

Dit recept is van Jamie Oliver. Lekker!!!!! Een leuk recept voor een buffet. Deze soep is makkelijk van te voren te maken. Doe er dan nog geen koriander, taugé en lente ui in, maar doe dit dan als je de soep hebt verhit en gaat uitserveren. Koriander verliest anders zijn smaak en de taugé en lente ui worden slap. Zonde! En als je van pittig houdt kan je er een fijngesneden rood pepertje erbij doen.

Soep is gevoelig voor bederf en moet zo snel mogelijk onder de 7 graden komen als je het later wilt serveren. In de winter zet ik het soepie met deksel op de pan in de tuin en als het goed is afgekoeld zet ik het in de koelkast. In de zomer zet ik de soeppan zonder deksel in een teiltje en laat continue koud water in het teiltje lopen. Koud water daalt en warm water stijgt, zodat de soep afkoelt en snel de koelkast in kan. Zelfgemaakte soep nooit voor de derde keer verwarmen en zeker niet langer dan een week bewaren.

Voor 4–6 personen:

  • 2 sjalotten, gesnipperd
  •  1 el arachideolie
  •  3 stengels citroengras, buitenste bladen verwijdert, rest fijngesneden
  •  stuk gemberwortel, geraspt
  •  2 tenen knoflook, geraspt
  •  1,75 l lichte kippen- of groentebouillon
  •   2 kipfilets, in reepjes
  •  vissaus
  •  sap van 3 limoenen
  •  blaadjes van 1 klein bosje koriander
  •  handvol taugé
  •  bosje lente-uitjes, gesneden

Zweet de sjalotsnippers aan in wat olie tot ze zacht zijn. Bak citroengras, gember en knoflook 1 minuut mee. Voeg de bouillon en de kip toe en laat zo’n 8 minuten zacht koken tot de kip gaar is. Voeg een scheut vissaus en het limoensap toe. Proef en voeg zo nodig meer vissaus, limoensap toe. Voeg 1 minuut voor het eind de koriander, taugé en lente-uitjes toe; verdeel over kommen.

 

Tuinkruidendressing

Mijn kruidentuintje staat er mooi bij! Bijna dagelijks loop ik met schaar richting tuin om te oogsten. Gister nog lekker verse tomatensaus gemaakt met oregano, salie en laurier voor de Canneloni. Vandaag staat er op het menu onder anderen salade met een zelfgemaakte tuinkruidendressing. De juiste basisverhouding voor 1 portie is 3 el olijfolie en 1 el azijn of citroensap. Daar kan je een salade voor 4 personen heerlijk mee op smaak brengen. Natuurlijk dan wel verder opleuken met andere smaakmakers.

Om een dressing te maken is het handig om een jampotje te gebruiken. Alles er in en shaken maar. Wat over is gaat de koelkast in.

 

  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 2 el balsamico bianco (witte balsamico azijn)
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 el mayonnaise
  • 1 el fijngesneden bieslook
  • 1 el fijngesneden oregano
  • 1 el fijngesneden citroenmelisse
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • Peper uit de molen en wat zout

 

Doe alles in het jampotje en do the shake, totdat alles goed vermengd is.  

Foto: www.chindeep.com

 

 

 

 

Pavlova….krokant van buiten en zacht van binnen

 

Mijn zoon mag geen producten waar melk in zit dus bedenk dan maar een leuke verjaardagstaart om te bakken! Ik ben dus op zoek gegaan naar de ultieme verjaardagstaart en heb het gevonden. Of beter gezegd: haar gevonden. Het recept komt van een chef uit Nieuw Zeeland en is ontstaan doordat hij aan het begin van de twintigste eeuw werd geïnspireerd door de balletdanseres Ana Pavlova die over de hele wereld haar danskunsten vertoonden. Deze taart maakte hij speciaal voor haar.

 

                                                                                                                    

 

Voor 8 man:

  • 5 eiwitten
  • 200 g suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 300g rood fruit: frambozen, aardbeien, bosbessen, bramen etc.
  • klein snufje zout

Verwarm de oven voor op 140 graden. Klop de eiwitten met het zout schuimig en voeg tijdens het mixen langzaam suiker en citroensap toe. Blijf kloppen tot het eiwit stijve, glanzende pieken vormt. Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier en verdeel het eiwit in een cirkel met een straal van ongeveer 30 cm. Dit hoeft niet heel netjes: het is juist leuk als de merengue niet perfect rond en glad is. Zet de bakplaat in de oven en bak het schuim ongeveer 30 minuten op 140 graden. Draai de temperatuur dan naar 110 graden en bak nog eens 60 minuten. De merengue af laten koelen in een warme oven met gesloten deur.  Verdeel het fruit over het schuim. Mocht je nou echt zoiets hebben van daar hoort slagroom bij, klop dan 250 ml slagroom lobbig met wat suiker en verdeel dat eerst over de merengue voordat je het fruit hierover verdeeld.

 

 

Cannelloni

 

Weer eens wat anders dan lasagne…..nou ja anders? Ik gebruik hiervoor namelijk verse lasagnevellen. Ik vind het vullen van de cannelloni buisjes zo’n gedoe. Eerst moet je ze koken, daarna af laten koelen om ze hierna vervolgens te vullen, waarbij je op moet passen dat ze niet breken. Verse lasagnevellen hoef je niet te koken en de vulling rol je er gewoon in. Easy peasy! Trouwens vind ik dit gerecht leuker smoelen op een bord dan lasagne. Dus ook een leuk gerechtje voor als je een etentje hebt.


Voor 4 personen:

  • 16 vellen verse lasagne
  • 1 gesnipperd uitje
  • 2 teentjes knoflook uit de knoflookpers
  • 300 gram verse spinazie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 400 g tomatensaus
  • 100 g gemalen belegen kaas
  • ovenschaal inhoud ca. 2 liter

Oven voorverwarmen op 200 °C. Ui en knoflook pellen en snipperen. Spinazie fijnsnijden. In braadpan olijfolie verhitten, ui en knoflook ca. 1 minuut fruiten. Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken. Spinazie toevoegen en in ca. 3 minuten meebakken. Verdeel 200 gram van de tomatensaus in de ovenschaal. Vul de lasagnevellen met het mengsel: het velletje ligt in de lengte voor je en je legt het mengsel net na het randje er in de breedte op. Rol het vervolgens niet te los/strak op en leg het met de naad naar beneden in de ovenschaal. Schenk de rest van de tomatensaus erover en bestrooi het met de kaas. De cannelloni is in ca. 20-30 minuten gaar en goudbruin gebakken.

 

 

 

Pistoletje Martino

 

Ik verzorg op mijn school samen met leerlingen de lunch. Buiten de broodjes gezond, krentenbol met kaas enzo hebben we ook een pistoletje van de week. De week van pistoletje Martino viel zo in de smaak, het was niet aan te slepen! Broodje Martino is van oorsprong een Belgisch broodje en staat daar vrijwel standaard op het menu van een lunchroom en cafetaria.

 

Beleg het pistoletje met wat slablaadjes, 100 gram filet Americain, 3 plakjes tomaat, 3 plakjes hardgekookt ei, 3 fijngesneden augurkjes, 1 klein gesnipperd rood uitje en als finishing touch wat honingmosterdsaus.

     

 

 

Hollandaise saus

 

 

Tis nu de tijd van de Asperge en niets is lekkerder dan een Hollandaise saus voor erbij. Zelf vind ik het een gedoe om te maken. Maar het kan makkelijk, dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan! Je hebt wel een blender nodig, maar stiekum denk ik dat het ook met een staafmixer gaat lukken. Moet ik nog uit proberen. Dit recept is voor ongeveer 4 personen.

Je smelt langzaam in een pannetje 220 gram boter. Het moet heet zijn maar niet bruin worden, dus blijf erbij. Doe 3 eidooiers in de blender en meng het een paar seconden.  Giet hierna langzaam de hete gesmolten boter erbij. Doe dit niet te snel, anders gaat het schiften! Langzaam zal de saus dikker worden. Voeg hierna het sap van 1 citroen toe en breng verder op smaak met peper en zout. Trouwens, als je er kervel en dragonblaadjes bij doet nadat het uit de blender komt, heb je Bearnaisesaus…..das weer lekker bij een biefstukje!

BRON: www.thepioneerwoman.com

 

 

 

Griesmeelpudding met bessensap

Hoezo retro? Wie maakt er tegenwoordig nog zelf oer-Hollandse pudding? Ikke wel, maar dat is jaren geleden toen ik de duppies om moest draaien en toch vrienden uitnodigde voor een etentje. Ik vond het een uitdaging om voor weinig geld een driegangenmenu te maken. Dit was dan het toetje wat met smaak werd weg gelepeld. Het recept komt uit een kookboekje van 1929

 

1 liter melk

100 gram griesmeel

1 ei

Schil van een halve citroen

100 gram suiker

 

Breng den melk met citroenschil en suiker aan den kook; roer hierdoor het griesmeel; vervolgens terzijde van het vuur en laat dit 10 minuten zachtjes koken.

Neem aldus verkregen griesmeelpap van den kachel, verwijder den citroenschil en roer den dooier van het ei erdoor; klop nu het eiwit stijf en vermeng dit met den griesmeelpap.

Vul er den vooraf nat gemaakten vorm mede en laat den pudding afkoelen. Dien dezen pudding op met bessensapsaus.

 

½ flesch bessensap

Dezelfde hoeveelheid water

100 gram suiker

1 stukje citroenschil

1 pijpje kaneel

Een weinig maizena

 

Breng den bessensap met het water aan den kook onder toevoeging van den suiker, citroenschil en pijpkaneel; als het geheel kookt dan een weinig binden met maizena.

Laat den saus goed afkoelen

 

 

Bammetje gezond

Bron:  www.coeur-blonde.blogspot.com

 

 

 

BB met R

 

 

Oftewel bruine bonen met rijst. Valt bij mij onder de noemer Comfort Food: warm, homey, rich and hearty. Het is van oorsprong een Surinaams-Creools gerecht met zoutvlees, Madame Jeannette peper en oer-Hollandse bruine bonen. Ik heb het recept aangepast en maak het met kipfile, gerookte spekreepjes en geen Madame Jeannette….too hot for me! Het hapt heerlijk weg met witte rijst.

 

  • 500 gram kipfile in blokjes
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 3 pimentkorrels   www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/specerijen/piment.html      
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 takjes selderij
  • 1 blik uitgelekte bruine bonen
  • 1 bouillonblokje
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 fijngesneden teen knoflook
  • 1 tomaat in blokjes
  • 1 el suiker
  • 3 el olie
  • 250 ml water
  • Zout en zwarte peper

 

Bak de kipfile rondom gaar in de olie en laat hierna de spekreepjes, ui, knof even meebakken. Dan de tomatenpuree even mee laten bakken om de zure smaak kwijt te raken. Tomatenblokjes, bouillonblok, suiker en water toevoegen. Bruine bonen, de pimentkorreltjes, selderij erbij en 10 minuten met deksel op de pan laten pruttelen. Voor het serveren de selderij en pimentkorrels eruit hengelen en breng het verder op smaak met peper en zout.

 

 

Mijn pindasaus

 

Kant en klare pindasaus is makkelijk, maar zelf maken is lekkerder. Mijn “geheim” is citroensap en kentjoerpoeder. Kentjoer  www.aziatische-ingredienten.nl/tag/kentjoer/  geeft net even een smaaktwist. Wees er zuinig mee want het heeft een sterke smaak. Citroensap geeft de saus iets frissigs.

 

  • 250 gr. pindakaas met stukjes
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 el. olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl. Sambal   
  • 1 tl. bruine suiker
  • scheutje citroensap
  • snufje kentjoerpoeder
  • water

Mix de ui, knoflook, sambal, kentjoer en suiker tot een brei in de chopper of vijzel. Fruit dit kort aan in de olie in een pan. Doe de pindakaas erbij, een scheut water en de ketjap. Verdun de saus met water tot de gewenste dikte. Als finishing touch een scheutje citroensap toevoegen.

 

 

 

Crèpe brûlée taart

Ik zag dit recept en had meteen zin om het te maken. De benodigdheden heb je eigenlijk altijd wel in huis…ikke wel tenminste. Dus krijg je onverwacht eters en je hebt geen toetje in huis, ziehier de oplossing:

Flensjes: 

  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 6 deciliter melk
  • Boter om te bakken

Doe de bloem met zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Breek het ei erin en voeg 1/2 deciliter melk toe. Maak hiervan een glad beslag. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Laat een klontje boter in de koekenpan lichtbruin worden. Schep met een juslepel weinig beslag in de pan en laat het beslag rondlopen. Bak de flensjes aan beide kanten goudbruin. O ja, hier nog tips voor de perfecte flensjes:

  • Laat de pan goed heet worden voordat je het eerste flensje bakt.
  • Hoe dunner het flensje hoe beter.
  • Als de bovenkant gestold is kan je flensje omdraaien
  • Stel de hittebron zo af dat het niet te snel gaat anders verbrand je boter.

Dressing:

  • 1 vanillestokje
  • 6 eetlepels honing
  • Paar lepels kristalsuiker
  • springvorm (doorsnede ca. 24 cm)

Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. Vanillestokje opensnijden en met honing en 1/2 dl water ca. 5 minuten laten koken. Met mesje vanillemerg uit stokje schrapen en door honing roeren.

Vorm invetten en een flensje op bodem leggen, bestrijken met 1/5 deel van honingmengsel. Afdekken met het volgende flensje. Herhalen tot de flensjes op zijn. Taartje 10 à 15 minuten bakken in midden van voorverwarmde oven. Iets laten afkoelen.

Suiker over de bovenkant verspreiden en met een gasbrandertje ‘brûlée’ maken. Dit kan ook kort onder de grill van je oven.

BRON  bijouxs

 

 

Puinhooptoetje van Eton

 

 

Nog even en dan is het weer aardbeienseizoen! Hier een aardbeientoetje Eton mess, een makkelijk toetje die traditioneel word geserveerd op de jaarlijkse cricketwedstrijd Eton College tegen Winchester College in Engeland. Engelsen zijn echte zoetekauwen en ik heb het recept maar aangepast op onze smaakpapillen. Dit toetje moet je vlak voor het serveren maken zodat de verkruimelde meringues nog lekker knapperig zijn. Als voorbereiding zou je alvast de slagroom stijf kunnen kloppen, de aardbeien schoonmaken en in stukjes kunnen snijden. Zet het dan in de koelkast tot je het toetje hapklaar gaat maken.     

  • 4  Meringues
  • 500 gram aardbeien, schoongemaakt in stukjes
  • 250 ml. slagroom
  • 2 el suiker
  1. Vlak voor het serveren: verkruimel de Meringues in een grote kom in niet te kleine stukken
  2. Klop de slagroom stijf met suiker.
  3. Schep de room en de aardbeien door de meringue. Niet te goed mengen het moet er rommelig uitzien!
  4. Verdeel het over 4 glazen en voor de leuk kan je het nog garneren met wat blaadjes citroenmelisse of munt  en meteen serveren.

 

Foto:   Carlos Alberto Rodriguez.

 

 

 

Crispy patato roast

 

Deze crispy potato roast, is niet moeilijk om te maken en ziet er op tafel feestelijk uit. Als je een mandoline gebruikt pas dan alsjeblieft op je vingers!!!

Nadeel is dat het wel lang in de oven moet, maar in de tussentijd kan je andere dingen doen: hond uitlaten, bakkie doen bij de buuf of lekker bankhangen met een wijntje.

  • 3 eetlepels boter, gesmolten
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • grof zout
  • 2 kg vastkokende geschilde aardappels
  • 4 sjalotjes, gepeld
  • 8 takjes tijm
  • ovenschaal
  • scherp mes of mandoline

Verwarm de oven voor op 190 graden. In een kleine kom boter en olie mixen. Met een scherp mes of mandoline, snijd je de piepers heel dun. Pak je ovenschaal of braadpan die in de oven mag. Giet ongeveer een eetlepel van het boter-oliemengsel op de bodem van de schaal en verdeel het gelijkmatig. Bestrooi met een beetje grof zout. Verdeel de aardappelschijfjes verticaal in de schaal. Snijd dunne plakjes sjalot met je mes of mandoline en schuif deze tussen de aardappelschijfjes, verdeel ze zo gelijkmatig mogelijk. Bestrijk alles met het resterende olie-botermengsel. Royaal bestrooien met zout. Bak 1 uur en een kwartier, haal de schaal dan uit de oven en leg de takjes tijm er bovenop. Terug in de oven en bak tot de aardappelen gaar zijn, dit duurt nog ongeveer 35 minuten. Worden je aardappelen te snel bruin, dek de schaal dan af met folie.  

Bron: smittenkitchen

 

 

Een paasbrunch eiersalade

 

 

Nog even en dan is het weer Pasen. Voor mij betekent het lente, vrolijke paashazen, geschilderde eieren en lekker eten. De paasbrunch op eerste paasdag mag daar niet aan ontbreken. Hier een recept voor de paasbrunch met natuurlijk......jawel: eieren.
Voor 4 personen snijd je 4 hardgekookte eieren, 1 rode ui en 1 komkommer in kleine blokjes. Snijd een zoetzure appel in kleine blokjes en besprenkel het met wat citroensap tegen het verkleuren. Gooi alle ingrediënten in een schaal, doe er slasaus bij en een beetje zout. Mix het goed door elkaar en zet het tot het serveren in de koelkast.

 

 

IJs zonder ijsmachine

Geen ijsmachine en toch zelf ijs willen maken? Je hebt nodig: 470  ml slagroom en een blik gecondenseerde melk. Geen suiker toevoegen aangezien de gecondenseerde melk al zoet genoeg is. Klop de slagroom stijf, doe ingrediënten die je lekker vindt bij de gecondenseerde melk, zoals kaneel of chocolade, roer hier de geklopte room door en hup in de vriezer. Na een aantal uren is je zelfgemaakte ijs klaar om op te eten. Lekker hoor!

Bron www.kevinandamanda.com

 

Mini-cheesecake toetje

 

Dit is een goddelijk toetje en zo simpel om te maken. Omdat het nog geen seizoen is voor zoete Hollandse kersen gebruik ik kant en klare vlaaivulling. Echt,  je eet je vingers erbij op.

 

  • 70 gram Bastognekoekjes
  • 250 gram mascarpone
  • 4 eetlepels gezeefde poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1 blik versvlaai kersen van Hak

 

  1. Maak de koekjes fijn en verdeel het over vier kleine glaasjes.
  2. De mascarpone met garde poedersuiker en vanille-extract goed loskloppen.
  3. Schep de mascarpone over de koekjeskruimel en strijk de bovenkant glad.
  4. Verdeel de vlaaivulling over de toetjes en zet in de koelkast totdat je ze wil serveren.

 

Homemade Mayonaise

Lekker bij de zelfgemaakte frieten!

www.youtube.com/watch?v=GbPF_rLpd9o

 

 

Chocolademousse plantje

Ik heb een dessert voor het Paas-diner gevonden. Was meteen verkocht en wil het graag met jullie delen.   

 

Voor 10 glaasjes

  • 150 gram suiker
  • 45 gram maizena
  • 25 gram cacaopoeder
  • snufje zout
  • 280 ml slagroom
  • 280 ml volle melk
  • 5 ml vanille extract
  • 180 gram pure chocolade
  • 20 gram ongezouten boter
  • 7 oreo’s, zonder de vulling
  • 5 takjes munt
  • 5 takjes lavendel
  • 10 kleine glazen

Meng de suiker, maizena, cacao en het zout in een middelgrote pan. Giet de melk, slagroom en de vanille in een grote maatbeker. Voeg de vloeibare ingrediënten bij de droge ingrediënten tot het volledig is opgelost en tot het mengsel glad is. Zet de pan op middelhoog vuur en kook het onder voortdurend kloppen tot het mengsel aan de kook komt en dikker wordt. Dit duurt ongeveer 7 a 8 minuten. Voeg de chocolade toe aan het mengsel tot deze volledig is gesmolten. Haal de pan van het vuur en roer de boter ook door het mengsel heen tot deze is gesmolten. Verdeel de mousse over de glazen, ongeveer 2 cm onder de rand. Zet de glaasjes voor een uur in de koelkast. Maal de koekjes tot het kruimels zijn en  verdeel het over de glaasjes vlak voor het opdienen. ‘Plant’ een takje munt of een takje lavendel in de koekkruim en serveer eventueel met een houten stokje of lepeltje.

Bron: Culy

 

Zeeuwse bolussen

It's sticky, it melts in your mouth

Mijn ouders wonen in Middelburg en als ze bij ons op visite komen nemen ze altijd overheerlijke Zeeuwse bolussen mee. Ze weten dat ze zonder bolussen niet binnen komen, dus vandaar…….

De moderne bolus is door de Zeeuwen van generatie op generatie veredeld en daarom is het een echt Zeeuws product. Maar de grondleggers van dit recept zijn  Portugese  Joodse bakkers.

Hier een filmpje van  BreadLab met recept en geschiedenis van de bolus

www.youtube.com/watch?v=3rGOD_LfKC8

 

 

 

Brood uit een pannetje

 

 

Cornbread oftewel maisbrood is een cake-achtig brood en komt oorspronkelijk uit Amerika. De kolonisten bakte dit brood boven hun kampvuur. Geen gedoe met kneden en uren laten rijzen maar gewoon een kwestie van alles bij elkaar en roeren maar. Lekker bij een maaltijdsalade, soep of bij chili con carne.

  • 250 g polenta fijne maling (maïsmeel en verkrijgbaar bij Reform, Natuurwinkel, Italiaanse delicatessenzaak of toko)
  • 1,5 dl water, kokend
  • 1 eetlepel suiker
  • 1,5 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel bakingsoda (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1/2 theelepel zout
  • 300 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 40 g roomboter

Een gietijzeren of roestvrijstaal pannetje laten opwarmen in de hete oven. 50 g maïsmeel mixen met kokend water tot er een gladde pap ontstaat. Karnemelk en ei toevoegen, weer goed doorroeren zodat er een dun glad beslag ontstaat. De rest van het maïsmeel, zout, suiker, bakpoeder en bakingsoda toevoegen en met een garde weer glad roeren.

Haal het pannetje uit de oven en laat daarin de roomboter smelten, goed over de hele oppervlak verspreiden. Het beslag in de hete pan overgieten en laten bakken op 220C ongeveer 25 minuten of totdat de brood gaar is (test met een prikkertje: komt die er droog uit dan is die gaar) Als je het af laat koelen kan je er mooiere plakken van snijden, maar warm is het brood het lekkerst!

 

 

 

De lekkerste aardappelpuree

Puree uit een pakje.... Ik heb het een paar keer geprobeerd maar echt lekker vind ik het niet. Er gaat niets boven een zelfgemaakt pureetje. Voor een ovenschotel maak ik er minder werk van, maar als we een etentje hebben dan maak ik het op de onderstaande manier. En dan geen kwak zo op het bord, nee ik ga stapelen: een ring (verkrijgbaar in de kookwinkel) in het midden van het bord plaatsen en vullen met de puree, dan een laagje groente en hierna vlees of vis. De ring trek je er met beleid af en voila een mooi stapeltje. Als je dat teveel gedoe vind, dan kan je het ook in een bakje doen en dan groente, vlees/vis ernaast of anders een mooie schep op het bord.....kan jou het wat schelen ; ) Ik maak de aardappelpuree ook wel in combi met knolselderij of pastinaak of bataat (zoete aardappel) Weer eens wat anders!

 

Een citaat van chefkok Eke Mariën: ‘De perfecte aardappelpuree is mooi glad, lekker smeuïg, zacht, romig, zalvig en heeft een intense aardappelsmaak.’

Zijn recept: 1 kilo kruimige aardappels van gelijke grootte in zo weinig mogelijk water koken. De aardappels pureren met een pureeknijper om vervolgens met een houten lepel een kokend heet melkmengsel van 100 g boter, 100 ml melk en 100 ml slagroom erdoor te roeren, tot er een mooie, gladde massa ontstaat. Breng de puree op smaak met zout, versgemalen nootmuskaat en eventueel een snuf peper.

 

Hier nog 10 tips uit het kookblad Delicious om de ‘gewone’ aardappelpuree te upgraden tot een feestelijke puree: 

1 Meng een handje geraspte of verkruimelde kaas door je puree: oude boerenkaas, Reblochon of een pittige blauwader kaas.

2 Grove mosterd, gepofte knoflook of je eigen favoriete geurige specerijenmengsel.

3 Knapperig uitgebakken spekreepjes.

4 Fijngesneden gerookte paling en mierikswortel.

5 Zachte verse kruiden als koriander, citroentijm, munt, dille, dragon en platte peterselie.

6 Versgebrande noten, zaden of pitten, al dan niet gezouten: macadamia, pistache, walnoten uit eigen land, maan- of sesamzaad, pijnboompitten.

7 Spannend! Een scheutje whisky, cognac of marsala.

8 Fijngesneden semi-gedroogde tomaatjes en/of olijfjes.

9 Fijngehakt, gedroogd fruit: abrikoos, dadel, framboos of kers.

 10 Truffel of een scheutje truffelolie

 

 

Let's go nuts!

Noten bestaan voor de helft uit vet. Maar het bestaat voor het grootste deel uit meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3), gezonde vetten dus. Hiernaast bevatten ze eiwitten, verschillende B vitaminen, calcium en ijzer. Veel van deze voedingsstoffen zijn belangrijke anti-oxidanten die onder andere van belang zijn voor gezond haar, huid en nagels. Een gezonde snack dus! Hieronder een link van een filmpje met recept voor borrelnoten. Let op……niet meer dan 1 handje noten en 1 glaasje wijn, anders is het geen gezonde snack ; )

Feisty Chef's Spiced Nuts

            Je zal vast nog wel vragen hebben na dit filmpje, dus hier de antwoorden:                                                                                        

  •  350F is 180 graden
  • 1 cup is  236 ml of 236 gram 
  • Maple syrup = ahornsiroop( suikerwijzer.nl/alles-over-ahornsiroop-maple-syrup/ ) Dit is verkrijgbaar in een natuurvoedingszaak of de betere supermarkten. Ter  vervanging kan je eventueel honing gebruiken.

 

 

 

Chocotaart zonder oven

 

 

Zelf vind ik deze taart het lekkerst als dessert. Een klein puntje en dan met een bolletje frambozensorbet voor het frisje. Yummy in my tummy!

Je hebt hiervoor een springvorm van 20 cm nodig. Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en zet een brede reep papier tegen de zijwand.
Verkruimel 150 gram chocolate chip cookies en smelt 75 gram roomboter op een laag vuur. Verkruimelde koekjes mengen met de boter en uitsmeren op de bodem van de springvorm. Gladstrijken en stevig aandrukken met de achterkant van een lepel.
Zet de bodem voor ruim een half uur in de koelkast. Verwarm (dus niet koken!) 400 ml slagroom en roer daar 300 gram pure chocola van minstens 70% cacao in stukjes doorheen. Roer totdat alle chocolade is opgelost en laat het afkoelen.
De room op de bodem gieten en afgedekt voor 1 nacht in de koelkast laten staan, zodat hij goed op kan stijven. Vlak voor serveren aansnijden met een nat warm mes. Als je over hebt acuut terug in de koelkast anders gaattie smelten….zonde!!!!

 

 

Simpel toetje

Ouderavond, studiedag, open dag en er wordt aan mij gevraagd of ik de catering voor mijn collega’s wil regelen. Geen probleem en ik vind het nog leuk ook. Ik regel wat leerlingen die willen helpen en de klus is zo geklaard. Voor een ouderavond vond ik dit simpel te maken toetje en het viel in goede smaak. Het enige dat je nodig hebt zijn mooie glazen om het in te serveren. Om vier glazen van ongeveer 200 ml te vullen snij je 2 rijpe bananen in plakjes, besprenkel het met citroensap tegen het verkleuren en rangschik dit een beetje gezellig in de glazen. Vul de glazen met 500 gram Griekse yoghurt. Meng vervolgens 150 gram rietsuiker met 2 theelepels oploskoffie goed door elkaar en verdeel dat gelijkmatig over de vier glazen. Afdekken met plasticfolie en in de koelkast zetten. Na een uurtje of 3 is het suiker/koffiemengsel als vanzelf omgetoverd tot een dikke zoete koffiefudgesaus. Vlak voor het serveren wat geroosterde amandelschaafsel erover strooien en happen maar.
 

 

Zelfgemaakte kipnuggets

 

Kipnuggets uit het  diepvriesvak in de supermarkt……yak! Gemaakte van reststukjes kip en samengeperst tot een kipnuggetvormpje. Het smaakt naar nix.

Als je ze zelf maakt zijn ze lekkerder en gezonder. Ik maak ze met Panko. Dat is een Japans paneermeel verkrijgbaar bij de toko. Het neemt minder vet op dan paneermeel en is veel knapperiger.
Ik snij de kipfile in repen en kruid ze met kipkruiden en nu komt het: Ik schep de kipreepjes door de karnemelk en laat het ongeveer een uur of 6 in de koelkast marineren. Waarom karnemelk? Omdat in karnemelk melkzuur zit die het kippenvlees botermals maakt zonder dat de kip zijn smaak verliest. Haal de kip een half uur voor de bereiding uit de koelkast en laat de oven voorverwarmen op 200 graden. Ei klutsen en de kip uit de marinade even droogdeppen, door een beetje bloem halen, dan door het ei en vervolgens door de Panko. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Doe dit ongeveer 15 minuten in de oven. Halverwege even omkeren. Dit kan natuurlijk ook in de koekenpan. Ruim olie erin en bakken. Ook lekker, maar met meer calorieën. Zelf vind ik chilisaus het lekkerste dipje voor erbij. Even oppimpen met fijngesneden lenteui, verse gember en dippen maar. Lekker voor bij de patatjes of als fingerfood op een feestje.

Foto: www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/2084544503/

 

Chocalate chip oreo cookie

 

Ik zag dit recept en moest meteen aan mijn vriendje koekiemonster Ernie de Koekenbakker denken. Ernie bakt de heerlijkste koekies ever. Hij bakt net zo lang totdat hij het ultieme recept heeft gevonden voor een koekje. Met veel zorg krijgt hij het elke keer voor elkaar om een nog lekkerderder koekje dan de vorige keer te bakken. Ik krijg dat niet voor elkaar, ben meer van de taarten/cupcakes enzo. Dit koekje gaat me wel lukken en ben erg benieuwd wat hij van dit recept vind!

 

Maak een deeg van

  • 1 eidooier
  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 150 g koude boter

Voeg hierna 1 reep pure chocolade in stukjes toe

Het deeg een half uurtje in de koelkast laten koelen

Verwarm de oven voor op 175 graden

Verdeel het deeg in bolletjes en leg op ieder bolletje een oreo cookie, leg hier weer een bolletje op en boetseer het deeg om het koekje heen.

Leg de koekjes op de bakplaat met bakpapier en zet het in de oven voor 15 á 20 minuten in de oven.

Laat de koekjes goed afkoelen op de bakplaat.

 

 

Siepelsjeu

Van oorsprong komt dit gerecht uit Brabant, waar ze het Hachee noemen. In Friesland noemen ze het Siepelsjeu (uienjus) en de Limburgers hebben hun eigen variant: Zuurvlees. Dit recept is een beetje van mij (Noord-Holland), Limburg, Brabant en Friesland samen: kaneelstokje en knoflook van mij, de toevoeging van azijn, ontbijtkoek en appelstroop uit Limburg, het originele recept uit Brabant en de naam van het gerecht uit Friesland. Kortom een oer-Hollands gerecht.

Siepelsjeu wordt het lekkerst als je het in een grote hoeveelheid maakt en het de volgende dag pas eet, zodat de smaken van het vlees en de andere ingrediënten goed kunnen intrekken. Tijdens het sudderen, gebeurt er namelijk meer dan alleen gaar worden. De ingrediënten beïnvloeden de smaak van het vlees en het vlees geeft ook smaak en binding aan de saus.

Belangrijk: voor het bakken laat je het vlees op kamertemperatuur komen. Leg het vlees nooit zo uit de koelkast in een pan met hete boter. Hierdoor verkrampt het en wordt niet meer mals. Bak het vlees nooit in 1x in de pan. Hierdoor koelt de temperatuur van je pan en bakvet snel af en zal het vlees gaan koken i.p.v. bakken. Het vlees wordt hierdoor taai en verliest zijn smaak…zonde! Dus verdeel het vlees in porties en bak deze apart van elkaar.

4 personen

600 gram sukadelappen in reepjes gesneden

500 gram grof gesneden uien

3 grof gesneden knoflooktenen

 Zout/peper

4 geplette jeneverbessen + 5 verse gekneusde laurierblaadjes (door te kneuzen komen de smaken goed vrij)

5 kruidnagels

1 kaneelstokje

50 gr boter en olijfolie

3 el appelstroop

1 el mosterd

2 el Balsamico azijn

1liter runderbouillon

2 plakken ontbijtkoek in kleine stukjes.

 

  1. Oven voorverwarmen op 100C
  2. Verhit in een ovenvaste braadpan 50 gram boter en een scheut olijfolie tot deze bruin worden.
  3. Schroei de vleesreepjes dicht en bruin en haal het uit de pan.
  4. In het bakvet bak je de uien lichtbruin, voeg op het laatst de knoflook, 2 el bloem toe en bak dit even mee.
  5. Giet hier de bouillon bij, voeg kaneelstokje, de jeneverbessen, 5 kruidnagels, 5 blaadjes laurier, appelstroop, mosterd, azijn toe en als het kookt het  vlees.
  6. Breng opnieuw aan de kook en laat nu met de deksel op de pan, de hachee in de oven in ca. 3 uur gaar worden.
  7. Als het vlees gaar is op het vuur de saus binden met ontbijtkoek. Rustig laten koken totdat de stukjes koek zijn opgelost Als de saus nog te dun is bind het dan verder af met maïzena en breng het zo nodig verder op smaak met peper en zout.

Serveer hierbij een kruimige aardappel of een lekkere aardappelpuree, home made rode kool met appelcompote.
 

 

Croque Monsieur

 

Onze jaarlijkse vakantie in Zuid Frankrijk: Alleen al de reis er naar toe is een belevenis op zich. De auto tot aan zijn nokkie vol, onze 4 kids, 1 hond, mijn moppie en ik. Tussendoor een tussenstop in een goedkoop hotel op een familiekamer met z’n zessen en een hond. Echt hilarisch!!! Wie kan de hardste scheten laten (doe ik niet aan mee…is echt een mannending) er zakt er altijd één door het bed of de bedden zijn te kort voor die lange gasten van ons, de hond neemt het er lekker van en gaat eerst proberen bij wie die het lekkerst in bed ligt. Tussendoor keten en onzinnig gelul. Ik voel me dan altijd een soort Ma Flodder, die alleen maar in het bed ligt te schudden van de lach. Wat een zooitje, maar we gaan 1x per jaar goed op vakantie, dus dan mag het. De volgende dag arriveren we dan in een super-de-luxe vakantievilla waar we ons weer moeten gedragen. Met onze vrienden hebben we eerst afgesproken op een terrasje in de buurt en is altijd weer een blij weerzien. Iedereen heel aangekomen na een lange rit en iedereen happy omdat de vakantie nu echt kan gaan beginnen. Dit jaar wordt het anders. Onze vrienden gaan op vakantie naar Engeland en wij weten het nog niet. Gewoon omdat we met elkaar hebben besloten dat we na 5 jaar het eens anders willen doen. En de oudste jongens zijn nu op een leeftijd dat ze zelf op pad gaan. Maar wat zal ik het missen!!!!! Nu ben ik een echte emotie eter, hou van tradities, dus ga zeker van de zomer een Croque Monsieur maken. Dat is namelijk de Franse lunch die we elke zomer aan het zwembad aten. Natuurlijk niet elke dag, maar toch regelmatig. Zo lekker!!!!


8 witte boterhammen

4 goede plakken ham

8 plakken Emmentaler

Een zakje geraspte Emmentaler

150 ml Bechamelsaus

Boter

 

  1. Zet de grill aan. Neem een bakplaat met bakpapier en leg hier 4 boterhammen op.
  2. Besmeer ze met boter en leg op iedere boterham een plakje ham en 2 plakken kaas.
  3. Zet deze een minuutje onder de grill zodat de kaas alvast een beetje gesmolten is en de randjes van de boterhammen wat krokant zijn.
  4. Maak de bechamelsaus (zelf of uit een pakje) en roer daar wat geraspte Emmentaler doorheen.
  5. Neem de bakplaat weer uit de grill, leg de resterende boterhammen op de toast en verdeel de saus over deze bovenkantjes.
  6. Bestrooi ze met wat vers gemalen zwarte peper en zet ze onder de hete grill tot de bechamelsaus zijn typische bruine kleurtje krijgt. Je moet hier echt even bij blijven want voor je het weet is dat lekkere bruine kleurtje pikzwart en dat is zonde!

 

Babi Ketjap        

 

Het lievelingseten van mijn zoon : ) Dit recept maak ik al jaren en is zo supersimpel om te maken. In plaats van speklappen kan je kipfile gebruiken. Gebruik dan wel olie om de kipfile rondom gaar te bakken. Hou je nou van niet zo pittig, gebruik je minder chili saus en wat meer ketjap. De saus moet karameliseren zodat het aan het vlees gaat hechten. Door de suikers kan het snel verbranden, dus goed opletten, blijven husselen en het vuur zo nodig zachter zetten.  Lekker met komkommersalade, witte rijst of bami.

 

4 personen

500 gram speklappen

5 eetl Ketjap Manis

5 eetl Sweet chilisaus

 

  1. Speklapjes in blokjes snijden
  2. Wok op het vuur en goed heet laten worden.
  3. De blokjes speklap rondom krokant/ bruin bakken. Doordat het vet uit het vlees smelt heb je geen olie nodig.
  4. Als het vlees goed bruin is gebakken even in een zeef uit laten lekken, om het zo van het overtollige vet te ontdoen.
  5. Vlees terug in de wok, het vuur iets zachter zetten en de ketjap en chilisaus toevoegen.
  6. Goed blijven roeren en de saus in laten dikken/karameliseren.
  7. Gelijk serveren   

Foto: www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/4669718862/

 

 

Key lime pie

 

   

 

Paar jaar geleden werkte ik op een school in Rotterdam. Om de hoek van de school was Koekela www.koekela.nl een  Engels /Amerikaanse patisserie. Alles wat ze daar bakken is gevaarlijk lekker. Als we op school of thuis wat te vieren hadden deden we dat met de taarten en koekjes van Koekela. En na een dagje shoppen met mijn beste vriendinnetje gingen we daar thee drinken met de lekkerste limoentaart ever: de Key lime pie. Jammer genoeg werk ik niet meer in Rotterdam en spreken mijn vriendinnetje en ik nu meestal af in Utrecht om te shoppen. Maar ow wat verlang ik soms  naar hun Key lime pie………. dus dan maar zelf bakken : )

De taart is genoemd naar de kleine limoenen, Key limes, uit het Amerikaanse plaatsje Key in de staat Florida. Het eerste echte recept van de taart staat genoteerd rond 1930. Key Lime Pie wordt gemaakt met gecondenseerde melk omdat verse melk in die tijd moeilijk verkrijgbaar was.

Op het moment dat de limoensap wordt toegevoegd aan de eidooiers en melk ontstaat er een chemische reactie waardoor de vulling iets stolt. Geen paniek, het hoort zo. De Appie verkoopt geen limoentjes uit Key, dus dan maar de “gewone” limoentjes. Maar gebruik geen citroenen! Limoentjes hebben een kruidige geconcentreerdere smaak , wat de taart nou net die lekkere zomerse frisse smaak geeft.

 

Voor de bodem:
 250 gr. bastognekoeken
 100 gr. Roomboter

Voor de vulling

 6 eidooiers
 6 eiwitten
 1 blikgecondenseerde melk (bijvoorbeeld van Friesche vlag te koop bij supermarkt en toko)
 125 ml limoensap (ongeveer 6 limoentjes  of  limoensap uit een flesje kan ook)
 rasp van  2 limoentjes  (let op: geen wit mee raspen)  
 1 zakje vanillesuiker

175 gr poedersuiker

  1. Bastognekoeken verkruimelen met de keukenmachine of leef je lekker uit met de deegroller.
  2. Smelt intussen de roomboter en voeg de Bastognekruimels bij de boter .
  3. De bakvormbodem met bakpapier bedekken en de randen invetten.
  4. De bastognemassa erin storten, de bodem aandrukken/glad strijken met een lepel en plaats het in de koelkast.
  5. Stel de oven in op 180 graden.
  6. Klop zes eidooiers met een blikje (400 gram) gecondenseerde melk.
  7. Rasp twee limoenen boven het mengsel, voeg 1,25 dl. sap toe en roer het door de melk.
  8. Giet het mengsel in de vorm en bak de taart 20 minuten.
  9. Haal de taart uit de oven en zet de temperatuur op 150 graden
  10. Klop zes eiwitten met 175 gram basterdsuiker stijf en schep het met een lepel op de taart.
  11. Bak de taart in 15 minuten verder af en laat de  taart afkoelen.
  12. Tot gebruik in de koelkast plaatsen en het dezelfde dag nog opeten.

 

Kaaskoekjes

Mijn mama is gek op kaaskoekjes. Speciaal voor haar dit recept. Glaasje wijn erbij en haar zaterdagavond kan niet meer stuk : ) 

Ingrediënten:
100 g bloem
100 g boter op kamertemperatuur
100 g geraspte belegen kaas
1 eidooier
 

  1. Doe de bloem, kaas, eidooier en boter in een beslagkom en kneed het goed door.
  2. Rol het deeg tot een worst van 4 tot 5 centimeter diameter.
  3. Verpak het rolletje deeg in een vel vershoudfolie.
  4. Leg het deeg in de koelkast en laat het 30 tot 40 minuten koelen.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C.
  6. Neem het koekjesdeeg en snijd het met een scherp mes in schijfjes van zo’n halve centimeter breed.
  7. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  8. Leg de plakjes deeg op de bakplaat.
  9. Bak de kaaskoekjes in 10 tot 12 minuten goudbruin.
     

 

Tomatensoep uit de oven


Er gaat niets boven zelfgemaakte tomatensoep en dit recept is makkelijk te maken. Dankzij de staafmixer geen gedoe met tomaten ontvellen of de soep zeven. Als je geen staafmixer hebt gebruik je de keukenmachine. Er zijn echter nog 2 redenen om deze tomatensoep te eten: Tomaten beschermen je tegen kanker en hart- en vaatziekte door hun natuurlijke pigment lycopeen en het schijnt als een afrodisiacum te werken ( vandaar de Franse bijnaam "pommes d'amour") Conclusie: het is gezond, helpt je liefdesleven en is nog lekker ook!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

1 grote grof gehakte ui

2 el olijfolie

2 teentjes knoflook

900 gr trostomaten in stukken gesneden

1 rode paprika in stukken gesneden

4 wortels in stukken

600 ml groentebouillon

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schep de ui, olijfolie, knoflook, tomaten, paprika en wortels goed door elkaar in een grote braadslede.
  3. Breng op smaak met ruim zout en versgemalen peper en rooster de groenten 40 minuten.
  4. Schenk wat van de bouillon erover, roer en schraap met een houten spatel over de bodem van de braadslede om de aanbaksels los te maken.
  5. Giet het over in een pan met de resrt van de bouillon en maak het met de staafmixer tot een glad mengsel.
  6. Even door de zeef om velletjes van tomaat en paprika eruit te zeven.
  7. Warm het zachtjes op in een pan.
  8. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer met crème fraiche en stokbrood.

 

Jambalaya

Ik hou niet van pakjes en heb helemaal een hekel aan die Knorr Wereld Gerechten. De makkelijke maaltijd zeggen ze…mag dan wel zo wezen maar smakelijk vind ik het niet. Nu hebben ze weer wat nieuws: Jambalaya. Wedden dat die van mij veel lekkerder is!

Jambalaya is van oorsprong een gerecht uit de Cajunse keuken en is afgeleid van de paella. Bij het originele gerecht kookt men de rijst bij de groente en het vlees. Om te voorkomen dat je rijst nog niet gaar is maar de rest wel (ik spreek uit ervaring) vind ik het makkelijker om de rijst apart te koken. Ik gebruik geen saffraan om de rijst mooi geel te kleuren maar kurkuma. Saffraan is mij te duur! Maak er lekker je eigen gerecht van door er ingrediënten aan toe te voegen die jij lekker vind. En als je niet van garnalen houd, laat je die er lekker uit. Alles kan er in: blokjes ham, gerookte spekreepjes, doperwten, selderij etc.  Volgens de traditie maakt iedereen Jambalaya op zijn eigen manier.  Hier dus mijn manier:

 

 

Ingrediënten voor 4 personen

4 kopjes rijst
1 el olijfolie
250 g gepelde garnaaltjes
200 g Spaanse Chorizo in blokjes gesneden
300 g kipfilet in blokjes en bestrooid met zout en peper
2 fijngesneden uien
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode paprika, in stukjes en 100 gram sperziebonen in stukjes
1 el paprikapoeder
zout en peper
1 el kurkuma (geelwortel)

 

  1. Pan met ruim water opzetten voor de rijst
  2. Als het kookt zout, rijst en kurkuma toevoegen en de rijst gaarkoken.
  3. In de tussentijd bak je de chorizo zonder olie op een matig vuur bruin. De olie die vrijkomt, is al vet genoeg.
  4. Schep de chorizo met schuimspaan uit de pan op een bord.
  5. In het vet van de chorizo de kipfilet gaar bakken
  6. Doe er 1 el olijfolie bij, voeg de uien, paprika, sperziebonen toe en bak deze gaar.
  7. Voeg er nu knoflook, garnalen, paprikapoeder, de chorizo bij en hussel totdat de garnalen mooi roze kleuren
  8. Als de rijst gaar is afgieten en schep dit bij de rest
  9. Goed vermengen en eventueel verder op smaak brengen met peper en zout

 

Hollandse Pasta Carbonara

    

Dit pastagerecht is niet moeilijk te maken en met een salade erbij is het een volledige maaltijd. Bij mij thuis één van de favoriete pastagerechten. Er zijn vele recepten van dit gerecht waar room in wordt verwerkt, maar in het oorspronkelijke Italiaanse recept komt er geen room aan te pas. Door de spek en kaas is het al calorierijk genoeg en persoonlijke vind ik dit het lekkerst. Een fijngesnipperd knoflookteentje op het laatst nog even met de spekjes zachtjes mee laten bakken maakt het nog lekkerder!

Ingrediënten voor 4 personen

 500 gr. pasta naar keuze

150 gr. gerookte spekblokjes

2 eieren

200 gram geraspte belegen kaas

peper en zout

3 eetl. olijfolie

 

  1. Verhit olijfolie in een pan.
  2. Voeg spekblokjes toe.
  3. Bak het spek op laag tot matig vuur uit. Breng ondertussen water aan de kook voor de pasta.
  4. Wanneer het water kookt voeg je zout en dan de pasta toe. Kook tot de pasta al dente is.
  5. Voeg vlak voordat de pasta gaar is 2 flinke lepels kookvocht toe aan het uitgebakken spek. Dit vormt de basis voor de saus.
  6. Klop dan 2 eieren los en voeg de geraspte kaas  toe.
  7. Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Houd de pan van het vuur en voeg de spekjes en het eier-kaasmengsel toe. Vermeng het goed met elkaar en voorkom dat het ei gaat stollen.
  8. Breng op smaak met peper en zout

 

 

Eierkoeken


Eierkoeken doen mij aan vroeger denken. Mijn oma besmeerde het met dik boter voor bij de thee of voor op het strand. Het is een simpel recept met ingrediënten die je eigenlijk altijd in huis hebt. En er komt geen vet aan te pas! Voor de echte lijners onder ons zou je de suiker kunnen vervangen door een zoetstof.

Ingrediënten:

4 eiwitten

5 eidooiers

1tl bakpoeder

2 tl citroensap

snufje zout

100 gr suiker

2 zakjes vanillesuiker

100 gr bloem

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Scheid 4 eieren van het eiwit en klop de eiwitten lobbig en schuimig.
3. Voeg bakpoeder, bloem, citroensap en een snufje zout toe aan het schuimige en lobbige eiwit.
4. Klop er vervolgens geleidelijk 50 gr suiker en 2 zakjes vanillesuiker door.
5. Klop in een andere kom 5 eidooiers samen met 50 gr suiker tot een romige crème.
6. Voeg voorzichtig de crème door het eiwit.
7. Laat het beslag van de eierkoeken ongeveer 5 minuutjes staan, zodat het beslag wat kan rijzen.
8. Schep met een eetlepel (met een kop erop) hoopjes beslag op de bakplaat waar je bakpapier hebt opgelegd.
9. Doe de koeken ca. 20 minuten in de oven op 180 graden.

 

Crème Brùlée

                

Als ik het op een menukaart zie staan dan hoef ik er niet over na te denken wat ik als dessert neem. Een laagje koele fluweelzachte vanillecrème onder een vliesdun laagje knapperige karamel is alsof er een engeltje over je tong danst. Van oorsprong komt dit recept niet uit Frankrijk, maar uit Nederland. In 1746 stond dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek, De Volmaakte Hollandsche Keukemeid: 'Crème Brulé, hoe men die maken zal'. Toch wel vreemd dat het dan wel een Franse naam heeft..........Ach, het is gewoon lekker dus daarom hier het recept.  

Ingrediënten

Voor 6 personen:

2 dl. volle melk
2 ½ dl. room
1 vanillestokje, opengesneden
100 gram suiker
5 eierdooiers.
4 eetlepels rietsuiker

 

  1. Merg uit het vanillestokje schrappen. Het stokje en het merg aan de melk toevoegen.
  2. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen en hierna goed af laten koelen.
  3. Suiker in een kom doen en hierboven de afgekoelde melk zeven. Al roerend de room erbij gieten. Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de mixer.
  4. Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 170 ° C. gaar laten worden,afgedekt met aluminiumfolie.
  5. Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
  6. De Crème Brùlée bestrooien met een laagje rietsuiker en met de brander laten caramelliseren.

 

Laurieraardappel uit de oven

Laatst deze aardappelen gemaakt voor een etentje met vrienden. De smaak van de laurier was goed in de aardappel getrokken waardoor je een smaakvolle aardappel had die na de bereiding niets meer nodig had om het verder op smaak te brengen. Daarbij komt dat het een handig bijgerecht is voor een etentje, omdat je tijdens de voorbereidingen de aardappels alvast kan klaarmaken tot de laatste 10 minuten. Dus de 10 minuten voordat je het hoofdgerecht gaat serveren gaan ze nog even zonder de alufolie in de oven. Zo heb je de handen vrij om in de pannen op het fornuis te roeren.

Per persoon twee vastkokende aardappelen of 1 grote

Veel verse laurierblaadjes

Olijfolie en grof zeezout.

 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappelen goed schoon, spoel ze af en maak ze goed droog.
  3. Snijd de aardappelen in, maar snijd ze niet door.
  4. In iedere inkepingen stop je een laurierblaadje en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
  5. Drizzle wat olijfolie over de aardappels, bestrooi met zeezout, dek ze af met alufolie en schuif de plaat voor 30 minuten in de oven.
  6. Na 30 minuten alufolie verwijderen en ze nog voor 10 minuten even laten bruinen in de oven.