Chopchop!

Handig overzicht welk mes je waarvoor gebruikt en hoe: visual.ly/hone-your-chops-chefs-guide-knives

 

Wasknijpert

 

Sommige dingen zijn te simpel om zelf te bedenken. Nodig wasknijpers en dubbelzijdig tape.

Bron en foto: madeby-pien.blogspot.nl

 

 

How  to cut

Een site met 20 tips en technieken om fruit en groenten gebruiksklaar te maken:

www.thekitchn.com/how-to-peel-cut-core-and-seed--174347

 

 

 

Gadgets

Ik ben gek op gadgets en helemaal in de keuken. Hier in link met allemaal culinaire hebbedingen:

www.kookinnovatie.nl

 

 

How to:

Hoe snijd je taartpunten zonder dat je glazuur, fondant, marsepein, slagroom ruïneert en er geen kruimels of een halve cheescake aan het mes blijft plakken? Heel simpel: zorg voor een lang scherp mes, houdt je mes onder een warme kraan en droog dit goed af. Je snijd één zijde van de taartpunt, maakt het mes schoon onder de warme kraan en droogt het weer goed af voordat je de andere zijde snijdt. En tralala, een mooie strak taartpuntje met nog alles er op en er aan.

Foto: Anisette Studio

 

 

Mannetje

Mijn grote ergernis in de keuken: een pan met rijst of aardappels die overkookt omdat die rotdeksel niet schuin op de pan wilt blijven staan…..grrrrrrr. Een satéstokje of pollepel schuif ik er dan tussen, maar die glijd er vaak genoeg toch tussenuit. Dus ook niet echt een oplossing. Nu heb ik het gevonden hoor! Lid Sid heet het mannetje en is ontworpen door Luka Or. Never heard of him, maar hij maakt me blij : D Niet alleen omdat ik niet meer over de kook raak, maar het ziet er nog leuk uit ook!!! Ik heb Lid Sid meteen besteld! Ik krijg er dan 2 en aangezien ik er aan 1 genoeg heb, maak ik er ook nog een vriendinnetje mee blij. Hier kan je het bestellen: www.monkeygifts.nl/1862189/overkoken-hulp---lid-sid

 

 

Hoe vind je de perfecte aardbei?

 

 

Ze liggen al in de supermarkt, maar als je nog even kan wachten tot Pinksteren kan je aardbeien kopen die van de volle grond af komen, dus niet uit een kas.

Hier wat tips om de perfecte aardbeien te vinden:

Kleur
De aardbei moet een heldere rode kleur hebben en zo min mogelijk witte of groene vlekken erop. Dit is heel erg belangrijk, omdat aardbeien niet meer rijpen nadat ze geplukt zijn. Hierna kan hij enkel alleen nog rotten.

Gevoel
Zoek de aardbei uit met zo min mogelijk zachte plekken. Deze aardbeien zijn namelijk al begonnen met rotten. Als er enkele rotte of beschimmelde aardbeien in het doosje zitten, is de kans groot dat de andere aardbeien ook snel gaan rotten. Dit verspreid namelijk erg snel.

Maat
Let ook op de maat aardbeien. Dit is misschien wel minst belangrijke aspect, maar hoe kleiner hoe zoeter de aardbei. Zoek vooral de kleinere aardbeien tot ongeveer 4 cm uit.

Maar als je dan die perfecte aardbeien gevonden hebt, en je ze nog niet gelijk wilt eten, hoe bewaar je de aardbeien dan?

Vriezer
Zorg dat je de kroon van de aardbei eerst verwijdert, als je deze wilt invriezen. Behalve de kroon moet je ook de kern verwijderen. Dit kan gemakkelijk met een rietje of sateprikker. Leg de aardbeien op een plaat met bakpapier en laat de aardbeien eerst goed bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn kan je ze in een luchtdichtbakje in de vriezer zetten totdat je ze nodig hebt.

Koelkast
Als je de aardbeien slechts enkele dagen wilt bewaren kan je er het beste voor kiezen om ze te bewaren in de koelkast. Leg een velletje keukenpapier in een plastic bakje en leg de aardbeien hierop. Zorg wel dat je slecht 1 laag aardbeien in het bakje legt, dus stapel de aardbeien niet op. Leg boven op de aardbeien nog een velletje keukenpapier en zet het bakje, zonder deksel in de koelkast. Op deze manier kunnen de aardbeien tot een week goed blijven!

 

BRON: www.culy.nl

Foto: wikipedia

 

Kitchen management

 

Als de boel compleet is zitten we met ons zessen aan tafel. Vaak genoeg schuift er nog iemand aan…oma, vrienden, verdwaalde buren ; ) En tja, dat moet allemaal eten. Ik heb een vierpits gasstel en dat is vaak puzzelen met hoe zet ik de pannen neer, of liever gezegd; hellup ik kan die ene pan niet meer kwijt! Maar we hebben nog een oven en dat is vooral handig voor vlees. Wat ik dus doe is het vlees bereiden en het hierna in de oven zetten die op 80 graden staat.  Het vlees gaart niet door, maar blijft warm. Heb ik tenminste een pit vrij om een pan op te zetten.

 

 

Makkelijk knoflook pellen

                                                               

Leg een teen knoflook op een snijplank. Neem een koksmes en leg dat met de platte kant op de teen knoflook. Druk vrij hard op het mes tot de teen 'krak' zegt. Het schilletje kan je er nu simpel af pellen en doordat het wat gekneusd is, is het makkelijk fijn te snijden.

 

Piepers schillen zonder aardappelmesje

Geweldig dat muziekje en de desperate housewife voice-over !

www.youtube.com/watch?v=RV_3xpnUnHQ

(enne,  112 F is net tegen de kook aan)

 

Hoe snijd je een ui zonder te huilen?

 

- Zorg dat de ui koud is. Dus de ui een kwartiertje voor het snijden in de koelkast leggen. Het enzym die de tranen veroorzaken verliezen hierdoor hun kracht

- Laat de wortel van de ui er zo lang mogelijk aan zitten. Als je die er meteen afsnijdt, begin je te huilen, dus niet doen!

- Breng warmte bij het snijden. Bijvoorbeeld door romantisch een kaarsje aan te steken naast de snijplank. Glaasje wijn erbij...gezellig!

- Hou je neus dicht met behulp van een knijper  ; )  Als je dat te pijnlijk vindt adem dan in en uit via je mond.

 

 

The perfect Egg timer

 

Ik zag op Android Market de app voor de perfecte eierwekker en moest meteen denken dat ik als klein meisje elke zondag bij het ontbijt met “spanning” naar mijn vader keek, terwijl hij zijn gekookt eitje pelde en het eitje op zijn witte bammetje doormidden sneed. Mijn vader wilde namelijk een perfect zachtgekookt eitje in plaats van een harde die zwaar op de maag lag volgens hem. Hij beweerde dat als hij een hardgekookt eitje zou hebben, hij het door de kamer zou gooien. Het was een geintje, maar als kind geloof je het. De truk was dat mijn paps de eitjes zelf kookte dus hij zorgde er wel voor dat hij zijn perfecte eitje had. De actie van een ei door de kamer gooien heb ik dus nooit meegemaakt….best wel jammer eigenlijk.

Weer even terug naar het nu: The perfect egg timer is een app waarmee je een eitje kookt precies zoals je het wilt hebben. Het berekent namelijk de ideale kooktijd voor elke gewenste hardheid. Handig! Zo werkt het: leg het ei op je smartphone zodat je met je vinger kunt aangeven wat het formaat is en de app geeft dan je gewenste hard- of zachtheid aan. The perfect egg timer is er voor iPhone en Android.

 

 

Cupcake tip

 

 

Laatst vroeg iemand me of ik wist hoe je een cupcake “plat kan bakken”. Ze sneed de bolle bovenkant recht af, maar dit vond ze weer lastig omdat de onderlaag hierdoor niet meer stevig was en ze last had van de kruimels met decoreren. Hier de truc:

Oven voorverwarmen op 175 graden en vul de vormpjes voor 2/3 vullen met deeg. Zet het 22 minuten in de oven. En voila, je hebt “platte” cupcakes
 

 

 

Is mijn vlees gaar?

Er zijn verschillende manieren om te checken of een stuk vlees de gewenste gaarheid heeft. Van een chef heb ik geleerd hoe je kan inschatten of je biefstukje rare, medium of well done is. Je houd je hand slap en knijpt met twee vingers van je andere hand in de muis van je hand (dat is dat stukje tussen je duim en wijsvinger) en je drukt vervolgens in het biefstukje in de pan. Heeft het dezelfde weerstand als je muis, dan is die rare. Als je de vingers strekt en dan in je muis knijpt om vervolgens in de biefstuk te drukken en het dezelfde weerstand heeft als je muis dan is de biefstuk medium. De biefstuk is well done als je de vingers nog sterker strekt (dus er staat dan een behoorlijke spanning op) en je muis dezelfde weerstand heeft als de biefstuk.

Met kip kan je controleren of die gaar is door het in te prikken: komt er helder vocht vanaf is de kip gaar. Ziet het er troebel uit, dan dus nog niet. De meest betrouwbare methode is de temperatuur opmeten met een vlees thermometer. Maar niet in een biefstukje! Je prikt dan de biefstuk “lek” waardoor de vleessappen die het biefstukje zo lekker en mals houden verdwijnen. Dus gebruik dan je muis.

Voor ongeveer 5 euro haal je bij de blokker of een kookwinkel een analoog vlees thermometer. De digitale zijn duurder, maar wel exacter. Tis maar wat je wilt natuurlijk. Ik werk zelf met de analoge en met prima resultaat. Hieronder een overzichtje van de kerntemperaturen die het vlees heeft als het gaar is. Let er op dat je de thermometer niet tegen een bot aansteekt en je het in het dikste deel van het vlees steekt.

 

Kip                  80°C
Eendenborst   50-55°C
Lamsbout       60°C  medium
Lamsrack       50-55°C  medium
Ossenhaas     50-55°C  medium/45-50 °C medium-rare
T-bonesteak   50-55°C medium
Varkenshaas  72°C medium

Foto: www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3182238046/

 

 

Hasta la pasta

 

Jaren geleden had ik deze tip gezien in volgens mij één van de eerste kookprogramma’s op tv: KookTV met chef Ria van Eijndhoven en presentatrice Manon Thomas. Ik heb een aflevering gevonden op youtube, als je het ziet is het wel heel erg retro-tv www.youtube.com/watch?v=QdvmhfAuEE0 
Maar de tip om pasta te koken vergeet ik nooit meer. Echt geweldig! Altijd goed, nergens geen omkijken naar en het plakt niet.

Mijn vader heeft jaren voor 100 collega’s met zijn keukenbrigade het kerstmenu gekookt. Hij had ineens bedacht dat hij graag verse pasta wilde serveren maar voor 100 man pasta al dente koken en op goede temperatuur houden was wel erg lastig in een niet professionele keuken. Ik heb hem toen deze tip gegeven en het werkte prima. Het is namelijk niet erg als de pasta wat langer in het hete water blijft en de kans dat de pasta overgaar word, is heel klein.

Breng water aan de kook, voeg zout toe (volgens de italianen moet het pastawater zo zout als de zee zijn) en als het water kookt pasta erin en drie minuten laten koken. Vervolgens deksel op de pan, vuur uit of pan van de kookplaat af en dan laten staan tot de kooktijd die op de verpakking staat voorbij is. Even goed uitlekken en het is klaar. Trouwens ook handig als je gaat kamperen met 1 primus. In de tijd dat de pasta in de pan van het vuur af gaart kan je de saus maken.

 

 

Pureeknijper

 

Een pureeknijper is een ideaal hulpmiddel om aardappelen om te toveren tot puree. Je stopt een aantal aardappelen in het bakje en je drukt ze zo tot dunne sliertjes puree. De puree is luchtiger en heeft hierdoor minder toevoegingen nodig om smeuïger te worden. Zo gebruik ik dit ook voor stamppotjes. De groente roerbak/stoof ik apart van de aardappelen en die voeg ik pas toe als ik de puree heb gemaakt. De smaken van de groente proef je zo beter en voor mijn gevoel is het gezonder

 

 

 

Olijfolieboter

Als je olijfolie in een kommetje met dikke wand een uurtje in de vriezer doet,  verandert het in een smeerbare "boter"  Dus als je hierbij wat verse kruiden, knoflook, peper en zout (niet teveel zout, dan blijft het vloeibaar ) toevoegt heb je een gezonde knoflookboter!

 

 

 

Stokbrood

Afbakstokbrood dat je nog af moet bakken vantevoren insnijden (dus niet helemaal door) dan snijd het wat makkelijker als het stokbrood nog warm is en je krijgt mooie gelijke sneetjes.

 

 

Hutspot

De uien en wortelreepjes gaarstoven met een beetje zout en een klontje boter, dus niet meekoken met de aardappels. Als de piepers klaar zijn stamp je de uien en wortel erdoor ..... heerlijk.

 

Bakken

Voor het bakken van aardappels en vlees krijg je het mooiste resultaat door het te bakken in olie en boter. De olie zorgt voor een goede verhitting en de boter bakt het bruin.

 

 

Hellup, mijn saus mislukt!

 

 

Met eierdooier gebonden sauzen (zoals hollandaise saus) kunnen gaan schiften als ze te heet worden. Als je ziet dat het fout gaat, neem dan direct de saus van de warmtebron en voeg, flink kloppend, wat ijskoud water of een ijsklontje toe. Om de temparatuur beter onder controle te houden, wordt dit soort sauzen vaak ′au bain marie′ bereid. Om schiften te voorkomen, kun je de eierdooiers van te voren loskloppen met een beetje van de saus. Roer het mengsel vervolgens door de rest van de saus en zorg ervoor dat deze niet meer aan de kook komt.


Sauzen die vrij veel zuur bevatten, van bijvoorbeeld tomaten of wijn, kunnen gaan schiften wanneer er slagroom of creme fraiche wordt toegevoegd. De saus kan gered worden door er wat allesbinder door te roeren. De kans op schiften is overigens veel kleiner als de room op kamertemparatuur is of wordt voorverwarmd door er wat van de hete vloeistof door te roeren.Voeg wat (extra) slagroom of creme fraiche aan de saus toe, om de sterke of zoute smaak wat af te zwakken. Een handig trucje is het gebruiken van een rauwe aardappel: Schil de rauwe aardappel en snijd hem in stukken. Leg de stukken in de saus en laat ze 10 minuten meekoken alvorens ze te verwijderen.Als de saus te dik is, kun je hem verdunnen met een scheutje water, melk, bouillon of wijn. Soms is het nodig de saus hierna weer wat extra op smaak te brengen, zodat hij niet te flauw wordt.


Als de saus te dun is, kun je hem even laten inkoken. Pas op: dit geldt niet bij sauzen die met eierdooier gebonden zijn.
Ook is het mogelijk om de saus wat extra te binden. Veelgebruikte bindmiddelen:
- Slagroom en creme fraiche: voeg de room toe op kamertemparatuur en laat de saus zachtjes inkoken totdat de gewenste dikte is bereikt.
- Een roux: dit is een mengsel van gesmolten boter en bloem. Als de roux warm is, wordt de te binden vloeistof er koud aan toe gevoegd. Laat, als je een warme vloeistof wilt binden, de roux eerst afkoelen.
- Beurre manie: dit is een mengsel van gelijke delen zachte boter en bloem. Het mengsel wordt vlokje voor vlokje met een garde of staafmixer door de te binden saus geklopt, totdat de saus dik genoeg is.
- Snelle bindmiddelen: Dit zijn zetmeelproducten die snel resultaat geven, bijvoorbeeld maizena, aardappelmeel en allesbinder. Maizena en aardappelmeel moeten eerst met een scheutje koude vloeistof worden losgeroerd voor ze bij de saus gedaan worden, om klontjes te voorkomen. Voor het binden van heldere sauzen is alleen aardappelmeel geschikt!Als er klontjes in de saus zijn gekomen, dan kun je de saus pureren met de staafmixer of in de foodprocessor. Zijn deze apparaten niet voor handen, dan kan de saus ook door een fijne zeef gewreven worden.Om een saus romiger of zachter te maken, zijn verschillende zuivelproducten zeer geschikt. Ze geven de saus een rijke smaak en een prettige structuur, verfijnen en verrijken. Zuivelproducten die gebruikt kunnen worden:
- Koffieroom: zeer geschikt om op het laatste moment, van het vuur af, door een saus te roeren zodat deze wat zachter van smaak wordt. Ook handig als een saus te pittig is.
- Zure room/sour cream: is uitstekend geschikt voor koude sauzen, dips en dressings. Bij toepassing in warme sauzen bestaat de kans op schiften. Gebruik hiervoor liever creme fraiche, dat een hoger vetgehalte heeft. Hoe hoger het vetgehalte, hoe minder kans op schiften.
- Creme fraiche: geschikt voor warme en koude sauzen. Geeft in warme sauzen, door de dikke structuur, direct enige binding. Dit in tegenstelling tot slagroom, dat eerst enigzins ingekookt dient te worden.
- Slagroom: Geschikt voor koude en warme sauzen. dient in warme sauzen eerst wat ingekookt te worden alvorens het binding geeft. Een minder vet alternatief voor slagroom is slankkroom.
- Kwark: Ideaal voor koude sauzen, dressings en dipsauzen. Kwark is vrij dik; om het wat gladder te maken kan het worden losgeroerd met een scheutje room of melk. Schift snel in warme sauzen door het lage vetgehalte.
- Yoghurt: prima te gebruiken in koude sauzen, dressings en dipsauzen, maar wordt ook wel verwerkt in warme sauzen. Zorg er dan wel voor dat de yoghurt op kamertemparatuur is en dat hij steeds in een richting wordt geroerd. De saus mag na het toevoegen van de yoghurt niet meer koken.
- Boter: geeft een fluweelzachte binding. Koude boter kan hiervoor op het laatste moment in kleine klontjes door de saus worden geklopt; dit heet monteren.

 

Aangekoekte pan

Een bodem water met afwasmiddel in de pan, even laten koken en daarna boenen.

 

Een ei hoort erbij     

- Klop nooit een eiwit in een aluminium vorm of pan

- Als je eiwit klopt moet de kom brandschoon zijn, doe wat azijnof citroensap op keukenpapier en maak de kom helemaal vetvrij.

- Gebruik voor deeg of beslag eieren op kamertemperatuur. Voeg ze een voor een toe en breek ze van tevoren in een kommetje.
- Prik een gaatje in de bolle kant (luchtkamer) van het ei. Dit voorkomt dat het ei barst tijdens het koken.
- Snijd een gekookt ei met een nat mes in partjes. Zo blijft het niet aan je mes plakken.
- Vergeet de eieren niet te laten ′schrikken′ (in koud water) na het koken. Dit vergemakkelijkt het pellen.

 

Vlees stoven

Om er voor te zorgen dat suddervlees een mooie zachte structuur krijgt moet je het op een lage temperatuur bereiden. Gebruik hiervoor een ovenvaste braadpan en zet de gesloten pan in de oven van 100 C. Stoof het vlees volgens de aangegeven tijd. Ik pak voor alle zekerheid de bovenkant in met alufolie zodat ik zeker weet dat er weinig vocht verloren gaat. 

 

Hellup mijn oven rookt!

Komt er rook uit je oven doordat er nog restjes van de pizza van de vorige keer liggen te verbranden? Strooi een laagje zout op de plek en het stopt meteen. Na gebruik van de oven kan je het zo weer weghalen.